Hans Ligtenberg: Een gigantisch misverstand

Hans Ligtenberg: Een gigantisch misverstand

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Al heel veel jaren denken wij dat de bevolkingsgroei de komende jaren ons vreselijk dwars gaat zitten. Steeds meer monden te voeden, met alle gevolgen van dien. Thomas Balthus waarschuwde al heel lang geleden voor ernstige gevolgen, als we de bevolkingsgroei niet zouden stoppen. Nu blijkt de soep niet zo heet gegeten te worden. Noorse onderzoekers hebben op basis van grondig onderzoek toch een andere kijk op deze ontwikkelingen.

Nu blijkt dat het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer van de vrouw daalt. Uiteraard zit er een verschil tussen de rijke en de arme landen. In de armere landen zijn de kinderen nog steeds een 'oudedagvoorziening' voor de ouders. In de westerse landen en Rusland krimpt de bevolking. Vrouwen in de hele wereld kiezen voor steeds minder kinderen en wereldwijd ligt het vruchtbaarheidscijfer nu net iets boven de twee kinderen. Toch verwacht men bij de VN dat het aantal inwoners op onze planeet deze eeuw eerst zal stijgen tot ca. 10 miljard, om daarna weer langzaam af te nemen naar ca. 8 miljard. Het blijft een hele klus om al deze monden voeden, maar zeker niet onmogelijk.

Het is dus zaak om vooral te investeren in een verantwoorde economische groei, onderwijs en  beschikbaarheid regelen van drinkwater en voedsel om de bevolkingsgroei een beetje te temperen. Als we de armoede kunnen uitbannen zal de bevolkingsgroei ook afnemen.

Toen deze Noorse onderzoekers de link tussen bevolking en  grenzen van onze planeet onderzochten, ontdekten zij dat de bevolkingsomvang niet de voornaamste reden is waarom de mensheid deze grenzen overschrijdt en zichzelf in de problemen brengt. De belangrijkste oorzaak is de consumptie van de rijkste tien procent – een groep die een extreem grote materiële footprint heeft.

Het lijkt er dus op dat wij met onze behoefte aan luxe voor meer problemen zorgen dan de bevolkingsgroei. Wij iets minder en zij iets meer, dus eerlijk delen zou helpen de wereld ook ecologisch, leefbaarder te maken.

Dus door economische veranderingen, meer onderwijs, eerlijk delen van drinkwater en voedsel kunnen wij als mensheid het prima uithouden op deze planeet.

Het misverstand is dus:
'De manier waarop WIJ leven vergroot ONZE footprint en niet de bevolkingstoename in Afrika!'


Bron: MO Mondiaal Nieuws d.d. 7 april 2023.
Beniamino Callegari & Per Espen Stoknes

 

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie