Blog: Wat als de energieprijzen hoog blijven?

Blog: Wat als de energieprijzen hoog blijven?

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Wat als de energieprijzen hoog blijven? Een vervelende vraag die ons dwingt om doemscenario's niet uit de weg te gaan. We kunnen natuurlijk zeggen dat de tuinbouw er altijd wel weer uit is gekomen, maar dat geldt niet voor iedereen.

Sterker nog: het aantal ondernemers is de afgelopen decennia meer dan gedecimeerd. Ook deze crisis zal ongetwijfeld zorgen voor een afname van het aantal ondernemers. De crisis komt bij mij nu wel heel heftig binnen. De prijzen waren nooit eerder zo hoog en wij lijken nergens meer grip op te hebben. Er zijn te veel externe factoren die de energiemarkt ernstig verstoren, zoals de afbouw van Gronings gas, de spanningen met Rusland, de afbouw van fossiele brandstoffen en kernenergie in Duitsland en de algemene tendens om fossiel niet meer te willen subsidiëren.

Tegelijkertijd maakt de glastuinbouw nog niet al te veel gebruik van duurzame energie. In deze sector worden nauwelijks windmolens geplaatst door de lastige of zelfs onmogelijke vergunningstrajecten. Biobrandstof zit alweer in het verdomhoekje en aardwarmte kan niet overal, wordt stilgelegd door een beving of geeft problemen met de drinkwaterwinning. Telers die willen telen zonder gas, worden gestraft met een hogere ODE-belasting, met als gevolg een volledige verdamping van de winst.

Verliesgevend
Misschien kan ik dan ook maar het beste beginnen met de slechtste scenario's. Zo kunt u uitrekenen bij welke prijs uw teelt verliesgevend is. Dat is al behoorlijk confronterend. Van daaruit kunt u scenario's uitwerken en hiernaar handelen. Op het grote geheel lijken de overheid en onze belangenorganisaties de regie kwijt te zijn. Dan blijft over wat u zelf kunt en moet doen. Zo is het voor de één verstandig af te bouwen en voor de ander juist extra gas te geven.

Verschillende ondernemers investeren bijvoorbeeld behoorlijk in ledbelichting  om veel energie te besparen. Het kan, afhankelijk van de inkoop, ook een verantwoorde keuze zijn om bepaalde afdelingen niet meer te belichten. Een bedrijf met betaalbare biobrandstof kan ervoor kiezen om juist extra vroeg op de markt te zijn. Omdat de productie zal dalen, worden hogere prijzen verwacht. Bedrijven met vaste afnemers kunnen soms een hogere prijs bedingen. Ook warmte leveren aan uw buurman die alleen ketelwarmte heeft, wordt weer interessant en is ook subsidiabel. Samenwerken met andere industrieën op het gebied van warmte en Co2 krijgt weer veel aandacht.

Energiekosten drukken
Uiteraard kunt u op nog veel meer manieren de energiekosten drukken. Bijvoorbeeld ruimer planten gecombineerd met minder belichten en een lagere temperatuur. Of door andere teelten te overwegen, want niet elke teelt zal meer kunnen in deze nieuwe werkelijkheid. Als het verschuiven van teelten dan toch aan de orde is, kijk dan ook eens naar nieuwe teelten in de glasgroentesector. Het assortiment is extreem schraal: het aantal producten is op één hand te tellen! De vernieuwing die wel heeft plaatsgevonden, leidde vaak tot meer energieverbruik per kg product. Misschien is het wel beter om eens de andere kant op te denken?
Op het gebied van duurzame energie lijken op korte termijn geen grote stappen gezet te kunnen worden. Toch lijkt het me van groot belang te blijven drammen bij vooral de lokale maar ook de landelijke overheid om een vergunning te krijgen voor windmolens en aardwarmte. Er is een andere manier van lobbyen nodig. We hoeven alleen naar de milieubeweging te kijken. Sterker nog: samen met de milieubeweging optrekken, is nog beter.

Meer informatie of advies
Er is wel beweging, maar die gaat te langzaam.  Er is meer actie nodig. Primair op het eigen bedrijf voor de korte termijn, maar ook in het grotere geheel om de verduurzaming een boost te geven. Niet alleen voor het milieu, maar vooral om minder afhankelijk te worden van ongrijpbare krachten. Wilt u hier eens over sparren? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.
 

Bron: Eric Flinterman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie