Blog: Verloopt teelt volgens plan?

Blog: Verloopt teelt volgens plan?

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Het is misschien een beetje een rare vraag maar eigenlijk ook heel logisch. U bent misschien op dit moment halverwege uw teelt seizoen en dit is een mooi moment om de balans op te maken. Dit begint echter wel met de vraag; waar had ik op dit moment graag willen zijn? En heb ik dat ook weten te realiseren. We merken dat telers vaak wel een soort van plan hebben maar dat dit vaak niet wordt vastgelegd of dat dit erg hoog over is.

Even een voorbeeld; hoe gaat het met je teelt? "Prima, ik lig zelfs voor op vorig jaar"! Dit gaat dan natuurlijk over de productie maar een succesvolle teelt is natuurlijk meer dan enkel productie. En de vraag is ook of vorig jaar altijd het beste uitgangspunt is. Wanneer er vooraf meer geďnvesteerd wordt in een teeltplan kan dit gedurende het teeltseizoen een zeer waardevolle referentie worden. Maar als je dit wil doen moet je dit wel gaan vastleggen. Een teeltplan in je hoofd blijft continu mee veranderen met de situatie en is daardoor maar van zeer beperkte waarde.

Het mooiste van dit alles is dat het maken van een teeltplan helemaal niets hoeft te kosten behalve wat tijd. Een teeltplan kan bijvoorbeeld prima worden vastgelegd in Excel. Resultaten van vorig jaar zijn een prima start punt maar ben ook kritisch op punten die komende teelt beter moeten.

Wanneer het teeltplan in de basis goed is opgesteld is het vervolgens zaak om wekelijks metingen en data te verzamelen om te kijken of u het plan ook daadwerkelijk kan realiseren. Indien u afwijkingen signaleert is het verstandig om deze afwijkingen te onderbouwen, zodat u op een later moment ook nog weet waarom een bepaalde doelstelling niet behaald is. Op deze manier kunt u eenvoudig controleren of een teelt volgens plan verloopt.

In de toekomst gaat dit plan steeds waardevoller worden omdat er steeds meer kennis in dit plan komt. Daarnaast gaat in de nabije toekomst een teeltplan vrijwel zeker een prominente rol spelen in data gedreven telen dus alle voorbereiding die u nu al doet gaat u vandaag, morgen en overmorgen verder helpen.

Dus uhmmm… verloopt uw teelt volgens plan?

Bron: Patrick Dankers

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie