Blog: Octrooien in cannabis nemen een vlucht

Blog: Octrooien in cannabis nemen een vlucht

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik moest twee keer kijken, maar daar stond hij toch echt opeens. Pontificaal in mijn kruidentuin onder het keukenraam: een cannabisplant. Ik had hem daar niet verwacht en zeker weten ook niet geplant. Ergens moest ik lachen om deze plotselinge verschijning. Het is haast symbolisch voor de snelle opmars die de cannabisplant maakt nu in steeds meer landen het verbouwen van medicinale wiet gelegaliseerd wordt. Nou is deze ene plant voor mij geen aanleiding om op grote schaal cannabis te verbouwen, maar dat dit wel gebeurt is onder andere te zien aan de grote hoeveelheid octrooiaanvragen die tegenwoordig worden ingediend op dit gebied.

  
Amerikaans overheid octrooihouder "cannabis-octrooi"
In de gelegaliseerde landen zijn inmiddels enorme cannabisplantages verschenen. Grote multinationals pikken graag een graantje mee van deze relatief nieuwe markt. Denk aan de tabaksindustrie, die innoveert en octrooieert om cannabis toe te gaan passen in vape technologieën. Maar ook toeleveranciers van de Nederlandse tuinbouwindustrie zijn hard bezig om speciaal op de cannabisteelt toegeruste kassen, klimaatbeheersing-, transport- en oogstsystemen te ontwikkelen. En de grootste markt: de farmaceutische industrie. Hier worden prachtige dingen gedaan op het gebied van onder andere pijnbestrijding met medicinale wiet.

Aan de basis hiervan ligt het octrooi US-6,630,507 dat in 1998 werd vastgelegd en inmiddels afgelopen is. Hierin was de uitvinding beschermd die juist die bestanddelen uit cannabis extraheert die voor medicinale doelen van belang zijn. Saillant detail is dat de Amerikaans overheid hiervan octrooihouder was. En dat terwijl de VS pas onlangs in delen van het land cannabis legaliseerde.

Charlottes Web
Octrooiaanvragen rondom telen en verwerken van cannabis namen door de legalisering de afgelopen jaren een grote vlucht. Bijna 6000 (!) octrooiaanvragen het afgelopen jaar. Een van die octrooien is het recent verleende plantoctrooi US-PP30,639 van Charlotte's Web Holding. Zij ontwikkelden een cannabisplant die wél de medicinale voordelige bestanddelen bevat, maar niet de psychoactieve cannabinoďde bevat. Het bedrijf noemt de plant Charlottes Web, naar het Amerikaanse meisje Charlotte Figi. Al heel jong constateren artsen bij haar een ernstige vorm van epilepsie. Haar aanvallen duren soms uren waarbij IC-opnamen, intubatie en reanimatie regelmatig voorkomen. Charlotte's ouders zijn ten einde raad en vrezen voor haar leven. Artsen weten niet meer hoe ze het meisje kunnen helpen die inmiddels zo'n 300 aanvallen per week heeft. Totdat de ouders van Charlotte gewezen worden op medicinale cannabis. Door medicijnen gemaakt van de Charlotte's Web plant krijgen niet alleen Charlotte Figi, maar vele andere patiënten hun leven terug. Charlotte Figi heeft met het gebruik van de medicatie tegenwoordig nauwelijks nog epilepsieaanvallen.

Ook de markt op?
Bent u ook van plan om de medicinale wietmarkt te gaan verkennen, dan adviseer ik u zeker om eerst een oriënterend Freedom-to-Operate onderzoek uit te laten voeren. Dit zal uw risico op octrooi-inbreuk aanzienlijk kunnen verminderen. Er zijn aparte classificaties hiervoor binnen de octrooidatabases. Hiermee kunt u goed zicht krijgen op wat er inmiddels tot de vrije stand van de techniek behoort en waar kansen op het zelf verkrijgen van zinvolle bescherming kunnen liggen.

En wat betreft het wietplantje in mijn tuin? Het schijnt dat er in gemengd vogelzaad nog wel eens cannabiszaadjes kunnen zitten. Ik laat hem lekker verder groeien, het staat niemand in de weg.

Bron: Rudi Riemens

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie