Blog: Manager? Ben jezélf!

Blog: Manager? Ben jezélf!

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Eén van onze meest populaire coaching-sessies is die met paarden. Het mooie van paarden is dat zij altijd open en authentiek zijn. Maar ook heel alert en eerlijk.

Het is fantastisch om te zien hoe de interactie met een paard al heel veel leerzame coachmomenten oplevert. Alleen al door de reactie van het paard als een managementteam de paardenbak instapt.

Aansturen 
Een van de onderdelen van onze coaching met paarden is de opdracht om het paard los de paardenbak rond te sturen in de door jou gewenste richting. En in de door jou aangegeven snelheid (lopen, draf of galop). Hulpmiddel: een zweep waarmee je het paard niet mag aanraken.

Er zijn een paar elementaire zaken die hierbij belangrijk zijn: Contact maken met het paard. Je doel duidelijk maken (zonder dat je dat in woorden aan een paard uit kunt leggen). Fysieke, non-verbale overtuigingskracht. En ruimte geven aan het paard om jouw doel te kunnen bereiken.   

In een managementteam dat wij laatst mochten coachen op deze manier zaten verschillende typen leiders. Een aantal directe, autoritaire typen. Maar ook een wat meer introverte manager.

Ben authentiek, ben jezelf!
Bewust hadden we de "branieschoppers" eerst de paardenbak in laten gaan. Toen die de techniek eenmaal doorhadden lukte het hen het paard te sturen zoals ze dat wilden. Met veel bravoure en uiterlijk vertoon (u herkent dat misschien wel).

De wat rustigere, introverte manager was aan de beurt. En dacht "als ik mijn voorgangers imiteer dan gaat dat me ook lukken". Het paard weigerde resoluut en begon zelfs heftig te protesteren. Het "gespeelde" leiderschap werd niet geaccepteerd.

Pas toen we, samen met de leidinggevende, een manier hadden gevonden die wél bij hem paste kon ook hij het paard sturen waar hij wilde.

Belangrijke les:
Ben authentiek! Je medewerkers prikken er écht doorheen als jij een toneelstukje opvoert. En zullen dat op den duur ook niet van je accepteren. Ben jezelf. Dat is de krachtigste manier om leiding te geven.

En verder…
Wat we leren met de paarden kan 1 op 1 vertaald worden naar de dagelijkse praktijk in onze bedrijven.

Bedenk maar eens of je voldoende (oog-)contact maakt met je medewerkers als je ze aanstuurt. Of dat je altijd duidelijk overkomt? En of je houding en gezichtsuitdrukking altijd duidelijk is? En vooral óf en hoe je ruimte geeft aan je medewerkers om te kunnen presteren (verantwoordelijkheid, zelfstandigheid)?

Leren van paarden is zó boeiend. Én leerzaam.

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie