Blog: De aarde is één complex systeem!

Blog: De aarde is één complex systeem!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Recent kwam ik in een bericht tegen dat ca. 2/3 van de wereldbevolking openstaat voor het nemen van klimaatmaatregelen. Je zou dus verwachten dat de politici hierop inhaken en gebruik maken van deze wetenschap om concrete stappen te zetten. Deskundigen stellen ook dat het klimaatprobleem een soort clusterbom is, die ons steeds weer verrast met enorme deelproblemen. Problemen met vervuilde lucht, vervuild water, smeltende ijskappen, verlies aan biodiversiteit, extreem weer, droogte, klimaatvluchtelingen, opwarming van de aarde, gebrek aan zoet water, et cetera, met alle gevolgen van dien. Maar we zitten nu nog even midden in een coronacrisis. Een crisis die zich middels een vleermuisvirus binnen 3 maanden over de gehele wereld verspreid heeft. Een makkie want de mensheid vliegt in grote getalen de wereld rond, woont in miljoenensteden en heeft een systeem ontwikkeld waardoor de hele wereld intensief met elkaar verbonden is, met een enorme behoefte aan economische groei. Maar nu blijkt het onmogelijke toch mogelijk. We hebben wereldwijd de economie voor een belangrijk deel op slot gedaan, een tot nu toe ondenkbare maatregel. En nog nooit eerder heeft de wetenschap in samenwerking met de farmaceutische industrie zo snel en zoveel mogelijke vaccins ontwikkeld. Als de nood maar hoog genoeg is, zijn wij in staat om zeer drastische maatregelen te nemen. Echter als wij de aarde als één complex systeem bezien dan zou de coronacrisis ook een deel van de klimaatclusterbom kunnen zijn?

De wereld als één complex, maar briljant systeem dat altijd op zoek is naar een balans. Wetenschappers zijn het er inmiddels wel over eens dat de mens de oorzaak is van de klimaatproblemen. De mensheid als veroorzaker van de klimaatcrisis en slachtoffer van de coronacrisis? Is de coronacrisis dan onderdeel van de zoektocht naar een balans van het systeem, planeet Aarde? Past de fabel van de eeuwige economische groei toch niet bij de eindigheid van onze aarde? De rol van de mensheid en haar economie lijkt hierbij ondergeschikt aan het vinden van een balans. Het belang van de economie lijkt dus niet relevant. Het marktmechanisme gedraagt zich uiteindelijk toch als een blinde en raakt de weg kwijt. De mensheid moet hier toch echt het roer overnemen. De mens als hulpje om de balans in ons complexe systeem te herstellen. De coronacrisis toont aan dat we het wel kunnen, maar dan moet de ramp nog wel iets groter worden. Maar een krachtig en slim milieu-OMT samen met politiek slagvaardige krachten, is toch niet teveel gevraagd. Succes op 17 maart aanstaande.

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie