Blog: Bestaat hét team wel?

Blog: Bestaat hét team wel?

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Het is helemaal "hot". Zelfsturende teams. Teams die in onderlinge overeenstemming hun resultaten en doelen kunnen bereiken. Zonder dat daar direct een "leider" aan verbonden is.
Het is momenteel "teams voor en teams na".

Een team bestaat nog steeds uit individuen
Waar de meeste moderne management-theorieën aan voorbij gaan is het natuurlijke proces van kuddegedrag. De mens is nu eenmaal een kuddedier dat uitstekend in een groep kan functioneren. De karaktereigenschappen en de kracht van individuele leden van zo'n kudde bepalen welke rol ieder lid krijgt toebedeeld.

We gaan het straks weer zien bij het EK voetbal. Hoewel alle elf spelers gelijk zijn zullen "dragende" spelers opstaan die het elftal bij de hand nemen en tot grotere hoogte brengen. En nu maar hopen dat dat bij het Nederlands elftal gebeurt.

Groepsdynamiek levert voordelen op maar ook spanningen  
Een team bestaat nog steeds uit individuen. Ik mocht laatst een team coachen waar het natuurlijk leiderschapsproces tot spanningen had geleid. Eén van de leden van het team was de rol van natuurlijk leider gaan aannemen. Dat werd door een deel van de groep uitstekend geaccepteerd maar bij anderen leidde dat tot stevige weerstand. Tot verbale clashes aan toe.

Hét onderzoeksinstrument dat wij daar erg graag voor inzetten is de Birkman-methode. Deze assessmentmethode maakt niet alleen gedrag inzichtelijk maar juist ook de behoefte van mensen in een team. Én wat de oorzaak van frustratiegedrag kan zijn.

Wat bleek bij dit team? De natuurlijke leider scoorde o.a. erg hoog op de gedragsscores met betrekking tot "autoriteit" en "structuur".  Kortom gezegd: "We doen het op MIJN manier en wel zó!" Dat hij daarbij ook nog direct en recht voor zijn raap communiceerde versterkte dit geheel. Voor een deel van de groep werkte deze aanpak. Die teamleden hadden (aantoonbaar) behoefte aan structuur én aan leiderschap. Een ander deel van de groep had echter veel meer behoefte aan informeel leiderschap, aan overleg en consensus. Dit leidde tot conflicten.

Inzicht helpt een team vooruit
Het simpele feit dat met dit assessment deze verschillen blootgelegd werden en daardoor ook objectief besproken konden worden, was al een oplossing voor de problemen. Eindelijk hadden we de oorzaak te pakken. Door wederzijdse kennis van elkaar en begrip voor elkaars verschillen kon er gebouwd worden aan nieuwe samenwerking.

Moesten mensen daarvoor veranderen?  Nee. Teamleden houden hun individuele eigenschappen. Dat is namelijk wat we noemen "persoonlijkheid". In het teamproces bij dit team hebben we hen geleerd om met die onderlinge verschillen om te gaan. Om ze open bespreekbaar te maken.

Conflicten voorblijven
Het kan interessant zijn om conflicten op deze manier vóór te blijven. Om sluimerende risico's op conflicten vroegtijdig te onderkennen en bespreekbaar te maken. Steeds meer glastuinbouwondernemingen investeren in een goed assessment. Het kan de samenwerking alleen maar ten goede komen!

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie