Omstreden dossiers door

Omstreden dossiers door

Het kabinet is gevallen. Toch gaat de Tweede Kamer door met het behandelen van de meeste voorstellen en plannen. De Kamer besloot dat afgelopen week zelf tijdens diverse commissiedebatten door bijna geen van de onderwerpen controversieel te verklaren. Dat weinig controversieel wordt verklaard is een breuk met het verleden, maar geeft gehoor aan de oproepen vanuit de maatschappij om stilstand tot het nieuwe kabinet te voorkomen. Het kabinetsbeleid kan dus grotendeels door, al is nog onzeker wat echt aan bod kan komen voor de verkiezingen, zo schrijft Glastuinbouw Nederland.

Alle debatten over stikstof en landbouw gaan door, besloot bijvoorbeeld de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) woensdag. Dit betekent tevens dat onder andere lopende discussies over ons CO2-sectorsysteem en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) doorgang vinden. Wel heeft minister Van der Wal-Zeggelink (VVD) voor Natuur en Stikstof aangegeven zelf niet meer met de stikstofwet te komen. Datzelfde geldt voor LNV-minister Adema (ChristenUnie) die aangaf een voorstel voor een nieuw landbouwakkoord voorlopig op de lange baan te schuiven. Ook de debatten over plantgezondheid en water kunnen worden gevoerd, oordeelden de commissie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) woensdag en donderdag. Daarnaast mogen de ministers Van Gennip (CDA) en Schouten (ChristenUnie) op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hun plannen voor arbeidsmarktbeleid, pensioenen, participatie en STAP voorzetten.

Fiscale maatregelen in belastingplan
Eerder bleek bij de commissies Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën al dat het klimaatbeleid op de agenda blijft. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst; CDA) heeft daartoe het ingroeipad voor de fiscale maatregelen opgenomen in het Belastingplan 2024. In plaats van een harde invoer van de nieuwe energiebelastingen stelt het kabinet voor deze fiscale maatregelen tot 2030 langzaam in te laten groeien. Hoe deze maatregelen precies zullen worden vormgegeven, zal in de week van 13 tot 23 oktober worden besproken in de Kamer. Op Prinsjesdag wordt het definitieve belastingplan gepubliceerd.

Hogere belastingdruk
Glastuinbouw Nederland maakt zich grote zorgen over de fiscale plannen en wijst daarbij op de impactstudies, die een excessieve kostendrukstijging op de sector voorzien. WEcR verwacht een totale lastenstijging op aardgas van €24 miljoen in 2019 naar €659 miljoen in 2025 en naar €740 miljoen in 2030. Op elektriciteit is de verwachting van €70 miljoen naar respectievelijk €103 miljoen en €100 miljoen. Een zes keer hogere belastingdruk dan geraamd in het coalitieakkoord zet de sector, de nationale energietransitie en het convenant onder zware druk. Een vergelijkbare uitkomst wordt verwacht van de tweede impactanalyse in opdracht van het ministerie van Financiën. Glastuinbouw Nederland beraadt zich momenteel daarom op amendementen om de effecten van deze fiscale maatregelen in het huidige degressieve belastingstelsel zoveel mogelijk te beperken.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie