Onzekere marktverwachting energie op lange termijn

Onzekere marktverwachting energie op lange termijn

De korte termijn elektriciteitsprijzen zullen komende week waarschijnlijk wat stabieler zijn dan vorige week maar zeker niet vlak. Voor vandaag wordt er weinig wind verwacht, en dus hoge prijzen. Komend weekend en komende week komt er meer wind, maar in het weekend weinig zon. Elektriciteit voor dit weekend handelde gisteren op 52 euro/MWh, voor komende week op 58 euro/MWh en voor week 16 op 52 euro/MWh.

Dat laat AgroEnergy in haar wekelijkse marktbericht weten.

De kou in Noordwest Europa houdt naar verwachting nog ruim een week aan. Het goede nieuws is dat er ook in de komende 1,5 week nog veel LNG schepen verwacht worden: vier op Gate, drie in Zeebrugge en meer dan 10 in de UK, waarvan alleen al drie vandaag of morgen. De uitstroom van LNG blijft dus hoog waardoor de opwaartse prijsdruk naar verwachting beperkt zal blijven. Gas voor dit weekend handelde gisteren op 19,25 ct/m3, voor komende week op 19,5 ct/m3. Dus prijsdaling is onwaarschijnlijk. De aanvoer van LNG eind april en mei is onzekerder omdat de gasprijzen in Azië de laatste week weer oplopen door lagere temperaturen en aanvullen van gasvoorraden.
 
Gas en elektra lange termijn
"De lange termijn handhaven we op onzeker. De CO2-emissieprijs blijft ook komende week bepalend en die kan beide kanten uit. In de lange termijnprijzen elektriciteit zit een opwaarts sentiment, niet alleen door de emissierechten maar ook door de aangekondigde sluiting van 1,5 GW aan kolengestookt vermogen eind 2021 en kerncentrales eind 2022 in Duitsland. Naarmate dit moment dichterbij komt, neemt de spanning in de markt toe. Indirect heeft dit ook een opwaarts effect op de gasprijzen en is het logisch dat de Duitse regering nog steeds hard trekt aan een snelle afronding van de Nordstream2 gasleiding."

Bron: Goedemorgen

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!