Gewassen gedijen goed in kas van noppenfolie

Gewassen gedijen goed in kas van noppenfolie

‘Smart’ of ‘adaptable’ materialen uit de hightech industrie die telers meer grip geven op de hoeveelheid en aard van de instraling, de lichtverdeling en de warmte- en vochthuishouding in kassen, kunnen leiden tot verdere optimalisatie van productie en energieverbruik. De mogelijkheden hiervoor worden sinds 2017 verkend binnen het meerjarige project Smart materials for greenhouses dat gefinancierd wordt vanuit de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en High Tech Systemen & Materialen.

Twee participanten, folieproducent RKW Agri en coatingfabrikant Lumiforte (Mardenkro), vertellen over hun betrokkenheid en ervaringen. Hoewel de naam RKW de meeste glastelers weinig zal zeggen, heeft de BEST-kas op het IDC-terrein van Wageningen University & Research in Bleiswijk al heel wat bekijks gehad. Deze afkorting staat voor Bubble Energy Saving Technology, in de volksmond noppenfolie geheten. De dubbelwandige foliekas is voor Nederland uniek, maar wordt in onder andere Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland al geruime tijd toegepast.

Combinatie van goede eigenschappen
De door RKW Agri vervaardigde folie, waarmee de gevels en het gebogen dek zijn bekleed, isoleert goed en verstrooit het invallende licht al in enige mate (hortiscatter), wat veel gewassen waarderen. De lichttransmissie is lager dan die van standaard glas, maar ook dat vinden sommige gewassen juist prettig. En in vergelijking met zijn glazen tegenhangers is zo’n plastic kas stukken voordeliger. Die combinatie van eigenschappen zou wellicht ook voor Nederland perspectief kunnen bieden. “Het concept bestaat al enkele tientallen jaren en wordt vooral semi-jaarrond toegepast in de mediumtech tuinbouw”, vertelt Hoofd R&D Agricultural Films Hendrik Oudehinken. “Je kunt er prima in telen. We zijn heel blij dat er sinds het najaar van 2018 in Bleiswijk een onderzoekskas staat met financiering vanuit Kas als Energiebron met een nieuw type folie, dat minder warmte uitstraalt. Daar verwachten wij veel van, ook jaarrond in een hightech omgeving.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie