Hoe bescherm je de IE-rechten van jouw bedrijf?

Hoe bescherm je de IE-rechten van jouw bedrijf?

Met regelmaat publiceren wij op Goedemorgen artikelen van RWV Advocaten uit Leiden. In deze artikelen bespreken de specialisten van RWV verschillende onderwerpen die ook ondernemers in de glastuinbouw aangaan. Dit keer: hoe bescherm je IE-rechten?

Voor veel bedrijven vormen IE-rechten een steeds groter onderdeel van hun vermogen. Het is dus van groot belang om dit vermogen doelmatig te beschermen. In de dagelijkse praktijk zien wij echter dat veel ondernemingen hun IE-rechten veel beter zouden kunnen beschermen en grote risico’s nemen door het niet te doen. De oorzaak is vaak dat men zich niet lijkt te realiseren over welke IE-rechten een onderneming beschikt. Daarom een praktische inventarisatie.

Jouw IE-rechten aan de hand van een voorbeeld
Stel, RWV Advocaten ontwikkelt een wonderbaarlijk product: Juridisch advies in poedervorm. Het advies is gebaseerd op een geheim recept, er wordt een praktische verpakking voor ontwikkeld en we besluiten het online aan te bieden. De interessante vraag is: welke IE-rechten spelen hier en in welk aspect van het product kunnen wij deze terugvinden?

Jouw bedrijfsnaam kan worden beschermd als handelsnaam
Een handelsnaam is de naam waarmee een onderneming zich naar buiten toe presenteert, naar het publiek. Dat maakt de handelsnaam sterk verbonden met de activiteiten van een onderneming. Als een andere onderneming dezelfde handelsnaam gaat gebruiken, ontstaat er dus verwarring bij het publiek. Met welk bedrijf wordt er zakengedaan? En waar kan ik terecht met mijn klacht?

Het is dus zaak om op te treden tegen ondernemingen die dergelijke verwarring veroorzaken. Een handelsnaam hoeft niet te worden geregistreerd. Het in de praktijk voeren van een handelsnaam is voldoende om er aanspraak op te kunnen maken. Toch kan het helpen om de handelsnaam te registreren bij de Kamer van Koophandel.

In dit voorbeeld zou er dus opgetreden kunnen worden tegen een onderneming die opereert onder de naam ‘RVW Advocaten’. Dat zou een inbreuk op de handelsnaam ‘RWV Advocaten’ opleveren.

Meer weten over handelsnamen? Lees het artikel: Jouw concurrent gebruikt een naam voor zijn bedrijf die erg op jouw bedrijfsnaam lijkt. Dit kun je doen.

Een logo registreren als woordmerk of als beeldmerk
Een merk is bedoeld om de waren of diensten van een onderneming te kunnen onderscheiden. Als merk kan onder meer gelden:

  •     woorden, waaronder namen van personen;
  •     tekeningen;
  •     letters;
  •     cijfers;
  •     kleuren;
  •     vormen van waren;
  •     verpakkingen van waren;
  •     geluiden.

Voor een merk geldt dat je het moet aanvragen bij het merkenbureau. Je kunt een merk laten registreren voor de BeNeLux, maar ook voor de landen erbuiten. Met een merk in de hand kun je het andere partijen verbieden om een soortgelijk ‘teken’ te gebruiken. Hiermee bescherm je de identiteit van jouw dienst of product en bewaak je de vaak zorgvuldig opgebouwde reputatie.

Lees hier verder

Bron: RWV Advocaten

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie