Bedrijf verkopen? Welke prijsaanpassing kies je?

Bedrijf verkopen? Welke prijsaanpassing kies je?

Met regelmaat publiceren wij op Goedemorgen artikelen van RWV Advocaten uit Leiden. In deze artikelen bespreken de specialisten van RWV verschillende onderwerpen die ook ondernemers in de glastuinbouw aangaan. Dit keer gaat advocaat Matthy van Paridon in op koopprijsaanpassingen bij de verkoop van je bedrijf.

Als je je bedrijf wilt verkopen, wordt de verkoopprijs doorgaans afgeleid van de waarde van je onderneming. Deze wordt vastgesteld aan de hand van de financiële stukken van jouw onderneming op de dag waarop de aandelen worden overgedragen. Omdat deze stukken op de overdrachtsdatum vaak niet beschikbaar zijn en de waarde dus niet altijd exact kan worden vastgesteld, wordt de verkoopprijs in veel gevallen geschat.

Daarnaast kom je in het overnamecontract een koopprijsaanpassingsmechanisme overeen. Zodra de volledige stukken beschikbaar zijn, wordt de verkoopprijs aan de hand van het gekozen koopprijsaanpassingsmechanisme aangepast.

De meest gebruikte mechanismen zijn de aanpassing op basis van de net debt en het werkkapitaal van de onderneming. Andere mechanismen zijn de earn-out regeling en de locked-box methode. Het is belangrijk om deze mechanismen goed te begrijpen en zorgvuldig te formuleren in het overnamecontract om onduidelijkheden en geschillen te voorkomen.  

Er zijn vier typen koopprijsaanpassingsmechanismen. Lees hier meer over deze typen.

Als je van plan bent jouw (familie)bedrijf te verkopen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor je inzichtelijk aan de hand van dit stappenplan.

Bron: RWV Advocaten

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie