'We hebben een stip op de horizon nodig'

'We hebben een stip op de horizon nodig'

2022 was voor CEO Steven van Schilfgaarde een jaar vol uitdagingen. Aan werkgeversorganisatie VNO-NCW gaf hij een interview: over leiderschap, omgekeerde vlaggen, stip op de horizon, Oekraïne en de politiek. Hoe bestuur je een coöperatie in een tijd van polarisatie?

De sierteeltsector staat onder druk. Aan Van Schilfgaarde de taak Royal FloraHolland rendabel te houden en alle leden mee te krijgen in de almaar veranderende wereld. “We hebben, sector en overheid samen, een stip op de horizon nodig: dáár gaan we naartoe.” Zonder stip op de horizon, zonder duidelijke richting, is er geen stabiel ondernemingsklimaat mogelijk, denkt Van Schilfgaarde. “Bovendien: gebrek aan duidelijkheid en toekomstperspectief voedt maatschappelijke polarisatie.”

Bij de kwekers aan de keukentafel merkt hij waar het steekt: “Als ik vroeger op een kwekerij kwam, ging het gesprek over de teelt en de productie en werd ik trots rondgeleid. Tegenwoordig gaat het alleen nog over het huishoudboekje. Ondernemers die hun bedrijf niet meer aan een nieuwe generatie durven over te dragen. Sommige leden stoppen gewoon, omdat ze geen perspectief meer zien. Dat zijn bedrijven met tweehonderd tot driehonderd werknemers. Ik probeer mensen te motiveren en te helpen, maar zo’n besluit kan ik niet keren.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie