MoldaviŽ wil tuinbouw verder uitbouwen

MoldaviŽ wil tuinbouw verder uitbouwen

Op maandag 4 september bezocht president Maia Sandu van MoldaviŽ World Horti Center. Het doel van het bezoek was het uitbreiden van de banden tussen Nederland en MoldaviŽ op het gebied van onder andere tuinbouw. MoldaviŽ is een land met veel potentie op tuinbouwgebied, een sector die president Sandu graag verder wil opbouwen en daarbij wil leren van de beste.

Door de banden met de Nederlandse tuinbouw te versterken, kan Moldavië een grotere rol spelen in de regio. Moldavië is als buurland van Oekraïne een belangrijke speler in de hulp tijdens de oorlog en de wederopbouw van dat land. Naast World Horti Center bezocht president Sandu nog Minister-President Mark Rutte en koningin Maxima.

Een succesvol bezoek
President Sandu en de Moldavische ambassadeur werden ontvangen door directeur Puck van Holsteijn en burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland. Na een introductie van World Horti Center en het belang van de tuinbouwsector in gemeente Westland kreeg de Moldavische delegatie een rondleiding langs de diverse tuinbouwthema’s.

Participanten van World Horti Center, zoals Rijk Zwaan, Koppert Biological en Beekenkamp pitchten hun toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van tuinbouw in Moldavië. Ook ging de delegatie in gesprek met de bedrijven over de mogelijkheden. Tot slot praatte de president met onderzoekscentrum Vertify, en MBO Westland en één van haar studenten. Vanuit haar vorige functie als minister van onderwijs had ze grote belangstelling voor de rol van onderwijs en onderzoek binnen de Nederlandse tuinbouwsector.

"Het was mooi om te zien dat president Sandu oprechte interesse heeft in de Nederlandse tuinbouwsector”, aldus Puck van Holsteijn. “Er was veel interactie tussen de delegatie en World Horti Center en de diverse bedrijven. Moldavië wil echt de samenwerking aangaan met onze sector om de eigen tuinbouwsector een boost te geven. Als World Horti Center zijn we trots dat we onze kennis en ons netwerk in kunnen zetten om duurzame regionale voedselvoorziening te stimuleren.”

NL-Moldavië Business Forum op 4 en 5 oktober 2023
Het bezoek krijgt een vervolg op 4 en 5 oktober 2023 in Chisinau, Moldavië. Tijdens het NL-Moldavië Business Forum kunnen Nederlandse bedrijven kennismaken met Moldavië en de ondernemerskansen in het land. Bedrijven uit de Nederlandse tuinbouw kunnen zich hiervoor opgeven.

Moldavië is een land van 3,5 miljoen inwoners, strategisch gelegen tussen Roemenië in het zuiden en Oekraïne in het noorden. Het is één van de grootste wijnproducenten van Europa, maar hoort tegelijkertijd tot de armste landen van Europa. Moldavië is kandidaatlid van de Europese Unie.

Van oudsher kent Moldavië een sterke tuinbouwsector, maar na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 heeft de sector veel te leiden gehad onder inmenging van Rusland. President Sandu heeft de ambitie om de sector weer op te bouwen, ook als springplank voor het (toekomstig) herstel van Oekraïne. Het bezoek aan World Horti Center is een belangrijk onderdeel om de relatie met Nederlandse tuinbouwbedrijven op te bouwen.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie