Project Waterstof bekijkt regionale casevorming

Project Waterstof bekijkt regionale casevorming

Waterstof kan een interessante energiedrager zijn binnen een fossielvrije glastuinbouw. De landelijke infrastructuur (backbone) voor het vervoer van waterstof wordt de komende jaren gerealiseerd. Om op tijd aan te kunnen haken, dienen de wensen, mogelijkheden en beperkingen per regio te worden verkend, stelt Arjen de Jong van BlueTerra. In opdracht van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Kas als Energiebron stippelt het adviesbureau een strategisch programma voor de komende jaren uit.

Op het EnergiekEvent in juni gaf Robert Zwakenberg van Hynetwork Services al een doorkijkje naar de mogelijke rol van waterstof voor de glastuinbouw en naar de razendsnelle uitrol van het distributienet in ons land, inclusief hubs voor de doorvoer naar Duitsland en België. Hij maakte ook duidelijk dat telers er goed aan doen om in regionaal verband hun fossielvrije toekomstplaatjes in te kleuren, want aansluiten als er gegraven wordt is immers veel eenvoudiger en minder duur dan wanneer er opnieuw gegraven moet worden, nog los van de bijbehorende vergunningenprocedures.

Position paper en bidbook
“Die boodschap staat nog steeds overeind, wat betekent dat de glastuinbouw over drie tot vier jaar moet weten wat het met waterstof wil en waar het dat wil”, zegt adviseur Arjen de Jong. “Daar zullen de ondernemers zowel individueel als gezamenlijk over na moeten denken.” TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft vorig jaar een position paper op laten stellen door BlueTerra en samen met Glastuinbouw Nederland een bidbook met projectvoorstellen en lokale initiatieven ingediend bij het ministerie. Dat wilde op enkele punten een concretere uitwerking zien, waaraan nu wordt gewerkt.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie