KG lanceert Hortipower

KG lanceert Hortipower

Hortipower is een nieuw initiatief van KG Greenhouses, waarbij een aantal vernieuwende batterijsystemen wordt aangeboden. Met de energieopslagsystemen van Hortipower kan de tuinbouw bijdragen aan het in balans houden van het elektriciteitsnet. Daarnaast maken de vergoedingen van de netbeheerder dit tot een interessante businesscase.

Dat liet KG onlangs in KAS Magazine weten. Door opslag van energie kunnen opwek en gebruik van elkaar worden losgekoppeld en kan teruglevering aan het net worden geoptimaliseerd door de opgeslagen energie te verkopen wanneer de prijs het hoogst is. Het energieopslagsysteem van Hortipower kan worden ingezet op alle relevante energiemarkten (Day-ahead, Intraday, Onbalans), alsook de balancerende markten FCR en aFRR, zo geeft KG Greenhouses aan. De vergoedingen die hier tegenover staan zorgen voor een interessante businesscase. Daarnaast is sinds 1 januari 2022 de energiebelasting afgeschaft bij het opladen van een energieopslag gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Verder komt het energieopslagsysteem in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), wat een gemiddeld voordeel van 11 procent oplevert. Hortipower kan als optie in samenwerking met partners de geautomatiseerde sturing van het opslagsysteem aanbieden. Daarvoor worden nauwkeurige voorspellingen gedaan van onbalansprijzen en wordt per minuut gestuurd op deze onbalansprijzen. Door het op- en ontladen van het batterijsysteem te optimaliseren worden inkomsten gegenereerd.

Pilot KG Greenhouses
KG Greenhouses heeft voor de opslag van energie, die de zonnepanelen op haar productielocatie opleveren, een batterij aangeschaft. Hiermee gaat KG Greenhouses zelf handelen op de energiemarkt. De praktijkervaring die hiermee wordt opgedaan kan vervolgens worden ingezet om klanten in de toekomst te begeleiden. De container wordt binnenkort geleverd, waarna deze zal worden geïnstalleerd op het terrein van KG in Bergschenhoek. Via de website en socials van Hortipower worden de komende tijd updates en ervaringen gedeeld.

KG staat in nauw contact met verschillende verzekeraars over de verzekering van de batterijen. Na een aantal goede gesprekken kan Hortipower de batterijen nu aanbieden inclusief een bijpassende verzekering. Hortipower is ook in gesprek met verschillende leasepartijen. Zij zijn zeer enthousiast om de batterijen in de lease aan te bieden, waardoor deze optie ook mogelijk is.

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!