Hoge energiebesparing met nieuwe coating

Hoge energiebesparing met nieuwe coating

Een nieuw ontwikkelde coating op het kasdek kan zorgen voor een energiebesparing van circa 20%. De coating (low_ε) wordt op de buitenzijde van het glas ‘gebakken’ en voorkomt dat warmte de kas verlaat – wat met name in de winter energiebesparend werkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research in de teelt van tomaten. Dit jaar onderzoekt WUR het effect van de coating in de teelt van aubergine.

Modelberekeningen wezen uit dat de Low_ε-coating 20% energie zou kunnen besparen. WUR onderzocht met een praktijkproef of dat percentage haalbaar is. Daarvoor werden op de onderzoekslocatie in Bleiswijk in 2022 tomaten geteeld in twee afdelingen: een mét glas met de coating, en één met traditioneel glas.

Uit het onderzoek bleek dat een forse energiebesparing inderdaad haalbaar is in de teelt van tomaten, terwijl de productie vergelijkbaar is met de teelt onder traditioneel glas. De energiebesparing wordt vooral gerealiseerd in de winter. De kas warmt dan sneller op en koelt trager af. Dit resulteert in meer ventileren en een groter verlies van CO2. In de lange warme periode afgelopen jaar in er energetisch geen verschil aangetoond ten opzichte van traditioneel glas: dan ventileerden we in beide afdelingen nagenoeg evenveel.

De energiebesparing bedroeg inderdaad circa 20%. De exacte besparing is afhankelijk van onder meer de teeltstrategie van de betreffende onderneming, de gasprijs en andere beschikbare technische installaties. De coating een extra meerwaarde opleveren als die wordt gecombineerd met bijvoorbeeld actieve ontvochtiging en groene energiebronnen.

WUR onderzoekt in 2023 welk effect low_ε heeft op gewassen die met een grotere warmte vraag. Daarvoor wordt momenteel in twee afdelingen aubergine geteeld. De voorlopige conclusie is dat de energiebesparing bij aubergine inderdaad groter is dan 20%.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie