ETS-2 en BMV: verwachte impact op energiekosten
Geplaatst op 11 juni 2025

Nederland heeft besloten om verder te gaan dan de Europese minimumeisen bij de invoering van het nieuwe emissiehandelssysteem ETS2. Via een zogenaamde opt-in wordt ETS2 in ons land ook toegepast op extra sectoren, waaronder de glastuinbouw. Buurlanden als Duitsland en België doen dat niet. Dit verschil kan leiden tot oneerlijke concurrentie binnen de Europese tuinbouwmarkt.
Huidig sectorsysteem mogelijk al voldoende
Voor de glastuinbouw geldt momenteel een eigen CO₂-sectorsysteem. Het doel daarvan is om in 2030 uit te komen op maximaal 4,3 megaton uitstoot. Brancheorganisaties geven aan dat dit doel met het bestaande systeem grotendeels haalbaar is. Toch ligt er op beleidsniveau een voorstel om dit systeem vanaf 2027 te vervangen door ETS-2. Of en hoe dat doorgaat, is afhankelijk van de besluitvorming onder een nieuw kabinet.
Wat is ETS-2 precies?
ETS-2 is een uitbreiding van het bestaande Europese emissiehandelssysteem. Als energieleverancier moeten wij hierdoor emissierechten kopen voor de CO₂-uitstoot van het gas dat wij leveren. Voor u als eindverbruiker gelden geen directe administratieve verplichtingen. Wel is het goed om te weten dat de kosten voor emissierechten uiteindelijk worden doorberekend in uw energierekening. De invoering van ETS-2 staat gepland voor 2027. Dat betekent dat er nog zo’n twee jaar zijn om maatregelen te nemen die het energieverbruik verlagen en zo de kostenstijging kunnen beperken.
Kernpunten
- Monitoring start in 2025, het systeem treedt in werking in 2027
- Een emissierecht staat voor 1 ton CO₂-uitstoot
- De verwachte prijs ligt tussen € 45 en € 75 per ton CO₂
- De kosten worden doorberekend in uw energierekening
Meer nieuws