'Deze winter gas uit de voorraden onttrekken'

'Deze winter gas uit de voorraden onttrekken'

De energiemarkt kijkt momenteel hoofdzakelijk naar de lagere temperaturen en windkracht vanaf deze week. De verwachting staat op een Baseloadprijs van 100 €/MWh, met enkele uitschieters omhoog op de vroege ochtend- en avonduren. Gas voor de komende week wordt momenteel rond 45 €ct/m3 verhandeld, in lijn met de huidige daggas- en novemberprijs, aldus AgroEnergy.

De kans is groot dat er voor het eerst deze gaswinter gas uit de voorraden onttrokken moet worden. Inmiddels staat de EU-vulgraad op ruim 97%, waardoor een gemiddelde winter i.c.m. voldoende Noors gas en LNG goed op te vangen is. De jaarlijkse werkzaamheden aan de Noorse gasvelden lopen op een einde en de dagelijkse nominaties staan weer ruim boven 300 miljoen m3. Vanaf de laatste week van oktober moet dit richting 350 miljoen m3/dag gaan. Van november t/m januari staat er nauwelijks onderhoud op de planning, maar de markt kan gevoelig zijn voor ongeplande verstoringen.

Vanuit Frankrijk komen berichten over lage waterstanden, waardoor enkele kerncentrales wellicht op een lager pitje moeten draaien. Dit kan impact hebben op, met name, de export naar Duitsland. De gas- en steenkoolcentrales springen dan in dit gat met mogelijk een prijsopdrijvend effect tot gevolg. De beschikbaarheid van Franse kerncentrales staat momenteel enkele GW’s boven het vijfjarig gemiddelde en ook de Noorse waterkrachtcentrales draaien op volle toeren, dus er is vanuit die kant op korte termijn geen aanleiding voor verdere stijging van de elektriciteitsprijzen.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie