Aparte potjes voor LED en andere EG-technieken

Aparte potjes voor LED en andere EG-technieken

Tijdens het LichtEvent van woensdag 1 februari gaf Wilko Wisse, adviseur Glastuinbouw bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een presentatie over de EG-regeling 2023 die dit voorjaar open wordt gesteld. Op verzoek van Kas als Energiebron licht hij de belangrijkste aspecten en de verschillen ten opzichte van vorig jaar bondig toe.

Kort terugkijkend op 2022 merkt Wilko Wisse op dat de populariteit van de EG-regeling hoog was en naar verwachting hoog blijft. Vorig jaar waren er 466 aanvragen, gezamenlijk goed voor een investeringsbedrag van ruim € 343 miljoen. Binnen de EG-regeling werd iets meer dan € 60 miljoen aan subsidie toegekend. Dat bedrag lag veel hoger dan de oorspronkelijk beschikbare subsidiepot van € 13 miljoen. Aangezien er extra geld beschikbaar bleek, werd het totale bedrag stapsgewijs verhoogd tot de uiteindelijke € 60 miljoen. “En zelfs dat bleek nog te weinig.”

Zet in de rug
Voor 2023 is er vooralsnog € 24 miljoen beschikbaar. “Het is een uitdaging voor RVO, het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland om te komen tot een goede verdeling van de subsidie over de projectaanvragen”, stelt Wilko Wisse. “Vooropgesteld, vrijwel alle projecten die worden ingediend voldoen aan de richtlijnen van de EG-regeling. Dan is het zaak om zoveel mogelijk ondernemers en projecten een zet in de rug te geven in hun streven om energie te besparen. Een optie is ook om het principe ‘wie het eerst komt’ toe te passen, maar dan stuit je op praktische problemen.” Het overgrote merendeel – ongeveer 90% - van de aanvragen wordt ingediend door adviseurs, waarbij een adviseur verantwoordelijk is voor meerdere projecten. “Dan wil ieder project uiteraard als eerste worden ingediend.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v