Consument weer iets minder negatief gestemd

Consument weer iets minder negatief gestemd

Het vertrouwen van consumenten is in april voor de achtste maand op rij verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -22 in maart naar -21 in april. Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid was een fractie minder negatief.

Met -21 lag het consumentenvertrouwen in april onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

Consumenten fractie minder negatief over economisch klimaat
Consumenten waren in april iets minder pessimistisch over de economie dan in maart. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -34, tegen -35 in maart. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, maar het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

Koopbereidheid iets minder negatief
De koopbereidheid kwam in april uit op -13, tegen -14 in maart. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterde. Consumenten vonden de tijd voor het doen van grote aankopen echter even ongunstig als in maart.

Bron:

Deel artikel