Duurzame violenteelt dankzij nanobubbles

Duurzame violenteelt dankzij nanobubbles

Harster Greenhouses heeft een moderne kas van 6 hectare, met volledige automatisering en controle van luchttemperatuur en -stroom, vocht in de grond, en schermdoeken. Elke bloem en plant bij Harster heeft zeer specifieke omstandigheden nodig, dus heeft elke afdeling in de kas een ander klimaat. Gezondheid en kwaliteit van het gewas begint bij de wortels. Een gezonde wortelontwikkeling leidt tot betere gewaskwaliteit, hogere productie en weerbaardere planten. Teeltmanager Bart Kouwenberg van Harster was op zoek naar duurzame oplossingen om wortelontwikkeling te verbeteren, voor sterkere planten.

Voordat de nanobubble-generator van Moleaer werd geïnstalleerd, was de teeltcyclus gemiddeld 7-8 weken vanuit pluggen, en het gewas verschilde qua consistentie. Het kost gewoonlijk 4-5 dagen om planten vanuit de kas van Harster te verzenden naar distributeurs, dat eist z’n tol van de planten. Bij aankomst vertonen ze vaak vroege tekenen van verwelking, wat slecht is voor de omzet en kan leiden tot ontevreden klanten.

De nanobubble-oplossing
Moleaer’s nanobubble-generatoren bieden een chemicaliënvrije, voordelige, duurzame oplossing om waterkwaliteit te verbeteren door de niveaus van opgeloste zuurstof (DO) in irrigatiewater te verhogen. Meer opgeloste zuurstof ondersteunt wortelontwikkeling en oxygenatie, wat leidt tot efficiëntere opname van nutriënten. Ook is bewezen dat het pathogenen als Pythium en Phytophthora tot wel 90% vermindert, en biofilms van oppervlakten verwijdert en voorkomt.

Resultaten
Sinds de installatie van Moleaer’s nanobubble-generator heeft het team bij Harster de teeltcyclus bij de viooltjes kunnen verkorten tot een cyclus die consequent 6 weken is, wat hogere productie en winstgevendheid mogelijk maakt. Bart Kouwenberg, teeltmanager bij Harster Greenhouses, zei: “Het gebruik van een Moleaer nanobubble-generator heeft geleid tot grotere planten en meer wortelmassa. De opkweek is ook met 10 dagen versneld, en de laatste bloeiweken zijn met 10 dagen verkort.”

Dankzij nanobubble-technologie heeft Harster de DO-concentraties in het irrigatiewater verhoogd tot 21 ppm, zelfs bij een hogere watertemperatuur. Ze werden ook in staat gesteld het gebruik van meststoffen in de gehele kas te verlagen van een EC (elektrische geleidbaarheid, waarmee opgeloste zouten in het water worden gemeten) van 1,7 naar 1,4 ppm. Dit komt neer op een vermindering van 18% aan meststoffen, en is te danken aan betere wortelontwikkeling en efficiëntere opname van nutriënten door de planten. Tot slot vielen de voordelen van nanobubble-technologie ook op bij de klanten van Harster. Dankzij gezondere wortelstelsels en sterkere planten, die met nanobubbles verrijkt water kregen, zagen ze dat zelfs na 4-5 transport naar de distributeurs, de planten bij aankomst sterker en gezonder waren.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v