Duurzaamste hortensiakas opent haar deuren

Duurzaamste hortensiakas opent haar deuren

Hortensiakwekerij Van Klaveren Plant is misschien wel dé duurzaamste hortensiakwekerij van de wereld. In 2022 is er begonnen met het bouwen van een duurzame kas, waarvoor Bosman Van Zaal de watertechnische installaties installeerde en een intern transportsysteem. Deze nieuwe kas is gebouwd naast de hoofdlocatie, ter vervanging van de vorige kas die verderop in de straat stond.

Van Klaveren Plant bestaat sinds 1934 en teelt al meer dan 40 jaar hortensia's in De Kwakel, voor groothandel, hoveniers en particulieren. Maar ook de vermeerdering en veredeling van snijhortensia’s behoort tot de werkzaamheden en dit lijdt vaak tot unieke rassen. Tijdens Kom in de Kas op 1 april is iedereen welkom in de nieuwe kas!

Van handbediening naar semi-automatisch systeem
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe kas is het container transport systeem. In de vorige kas werden de hortensia’s wel op containers gekweekt, maar dit was nog geen geautomatiseerd proces. De bestaande containers van de vorige locatie zijn meeverhuist en verwerkt op een compleet nieuw systeem. Hiermee is de teelt van hortensia’s in één klap gemoderniseerd en van handbediening naar semi-automatisch gegaan.

Duurzame watertechnische installaties
Een vereiste was dat het watergebruik op duurzame wijze plaatsvond. Daarom heeft Bosman Van Zaal verschillende watertechnische installaties geïnstalleerd, die hier rekening mee houden. Zo wordt er bijvoorbeeld voor de irrigatie gebruik gemaakt van eb- en vloedinstallaties op de containers. Deze installatie circuleert het water 100%. Met een zeefbocht wordt het afvoerwater gefilterd. “De kwekerij heeft een watergeefsysteem waar 100% regenwater wordt gebruikt. Bosman Van Zaal heeft dit mede mogelijk gemaakt!” aldus Ard van Klaveren.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meest gelezen