2040: Klimaatneutrale kas

2040: Klimaatneutrale kas

De teelt van groenten, fruit, bloemen en planten in Nederlandse kassen wordt al in 2040 klimaatneutraal door een combinatie van verlaging en verduurzaming van het energieverbruik. Dat is de ambitie van de glastuinbouw op gebied van energie.

Geothermiebronnen, duurzame elektriciteit uit het landelijke stroomnet, duurzame warmte uit biomassa en van de industrie vervangen in 2040 aardgas. Doordat in de glastuinbouw zelf geen productie van CO2 meer plaatsvindt, wordt groene CO2 voor de gewasgroei aangevoerd vanuit afvalcentrales, de industrie en mogelijk ook uit de buitenlucht. Om deze ambitie te realiseren zijn concrete speerpunten en activiteiten vastgesteld in het jaarplan van Glastuinbouw Nederland.

Verantwoorde Glastuinbouw
Verantwoorde Glastuinbouw geeft de toekomstrichting van de Nederlandse glastuinbouw weer vanuit de thema's Arbeid, Energie, Plantgezondheid en Water & Omgeving. De leden hebben deze koers in 2017 met elkaar vastgesteld. In 2022 vond een actualisering plaats.

Circulaire Kas
De circulaire kas is het concept van het programma Verantwoorde Glastuinbouw. Een duurzaam productie-ecosysteem waar groenten, fruit, bloemen en planten worden geteeld met aandacht voor mens, milieu en omgeving.

Met de circulaire kas laten we ook de betekenis van de glastuinbouw voor de samenleving zien. De sector draagt bij aan het oplossen van grote, maatschappelijke uitdagingen. Welke? Lees het verhaal.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie