Integratie sensoren in regelsoftware Priva

Integratie sensoren in regelsoftware Priva

Draadloze sensoren hebben zich inmiddels bewezen als waardevolle aanvulling op vaste metingen. Ze kunnen gemakkelijk verplaatst worden binnen een afdeling om extra inzicht te bieden in klimaatverschillen en om afwijkingen op te sporen. De draadloze sensoren van Priva-Aranet kunnen nu volledig worden geïntegreerd in de regelsoftware van Priva Connext & Compact CC-klimaatcomputers. Dit maakt het mogelijk om meerdere metingen te gebruiken binnen één enkele strategie en te sturen op minimale, maximale of gemiddelde meetwaarden.

Draadloze sensoren kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet in de kas:

Temperatuur & relatieve luchtvochtigheid (RV)
Telen betekent tegenwoordig sturen op de grens van het mogelijke. Wanneer de temperatuur laag is en de luchtvochtigheid relatief hoog, kan dit leiden tot condensvorming op het gewas, omdat de temperatuur dicht bij het dauwpunt komt. Dit gebeurt met name bij planten die dicht bij de gevel groeien. Met één sensor per afdeling kunt u alleen reageren op die ene sensor. Met aanvullende draadloze sensoren, bijvoorbeeld op iedere bekende koude plek, kan de computer reageren op 'de laagste sensormeting' en de benodigde actie in gang zetten.

PAR
Een PAR-sensor in de kas krijgt als gevolg van de kasconstructie of -installaties gedurende de dag te maken met schaduw. Als u extra PAR-sensoren toevoegt, vermindert dit niet de schaduw, maar met meerdere sensoren in een afdeling is het mogelijk uw schermdoek in te stellen op basis van de hoogst gemeten waarde van de aangesloten sensoren (uitgaande van een situatie waarin de PAR-sensoren zich niet tegelijkertijd in de schaduw bevinden). Een andere optie is om de PAR-metingen onder en boven het schermdoek te vergelijken.

Vochtgehalte
Bij potplanten kan, afhankelijk van waar de planten staan, het vochtgehalte van het substraat in de pot variëren, of ze nu op een kweektafel staan of op de grond. Door het vochtniveau op verschillende plaatsen te meten kunt u de irrigatie afstemmen op de 'droogste' meting. Dit is uiteraard ook mogelijk voor het bepalen van het vochtgehalte bij vollegrondteelt en teelten op allerlei soorten substraat.

Marcel van der Voort, mede-eigenaar Van Schie potlelies & potchrysanten, teelt onder full LED: “De verplaatsbare, draadloze sensoren bieden mij heel lokaal inzichten in gewasreacties op veranderingen in klimaat- en lichtomstandigheden.”

Flexibele oplossing
De Priva-Aranet sensoren zijn niet alleen gemakkelijk te installeren, maar ook flexibel en schaalbaar. Er zijn verschillende startpakketten om mee te beginnen. Deze kunnen later naar wens gemakkelijk worden uitgebreid.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie