Werkplekonderzoek nu gratis beschikbaar

Werkplekonderzoek nu gratis beschikbaar

In zijn dagelijkse werk als preventieadviseur glastuinbouw komt Albert van der Burg van Stigas veel mensen tegen met rugklachten. Het is dan ook verzuimoorzaak nummer 1 in de glastuinbouw: klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug, nek en schouders. Het goede nieuws is dat iemand met deze klachten - veroorzaakt door het werk - vaak goed geholpen kan worden met een werkplekonderzoek en -advies (WPO). En ook goed nieuws is dat een WPO momenteel gratis is vanwege een subsidie.

Van der Burg geeft uitleg aan de hand van vier punten:

1. Welke werkzaamheden in de glastuinbouw hebben aandacht nodig?
Met name repeterend werk zorgt voor fysieke belasting, bijvoorbeeld bij het oogsten en inhoezen van bloemen en potplanten. Maar denk ook aan het handmatig tillen van dozen boven schouderhoogte. Steeds meer werkzaamheden worden geautomatiseerd, maar er blijft nog steeds handwerk over. Dit kan leiden tot klachten, aan met name armen en handen.

2. Hoe kan een WPO daarbij helpen?
Een WPO geeft antwoord op de vragen: Is het werk te zwaar? En welke maatregelen zijn mogelijk? Stigas bekijkt het werk met een frisse blik. Is er bijvoorbeeld sprake van een bepaalde polshouding? Een medewerker krijgt ook meteen tips en we doen dingen voor. Dit maakt het advies heel concreet. Daarnaast kijken we uiteraard ook naar afwisseling in het werk en verbetering van het werkproces en de werkplek.

3. Dit zie ik in de praktijk
Vaak gaan bedrijven pas nadenken als er al klachten zijn. Het is beter om ook preventief te kijken. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is het nog belangrijker om iedereen gezond en inzetbaar te houden. Uitval kan leiden tot extra werkdruk voor de anderen.

4. Tenslotte, nog een tip
Zorg voor aandacht voor fysieke belasting bij het inwerken van nieuwe medewerkers. Wie vanaf het begin gezond werkt voorkomt klachten op de langere termijn. Dit komt ook ten goede aan de productiviteit.

Lees hier meer

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie