Meer werkgelegenheid bedrijven Seed Valley

Meer werkgelegenheid bedrijven Seed Valley

Tientallen bedrijven in Noord-Holland spelen een cruciale rol in de wereldwijde ontwikkeling van groente- en bloemenrassen. De zaden en innovatieve technologieën die hier worden voortgebracht, vinden hun weg naar klanten over de hele wereld. Recente cijfers laten zien dat meer dan 90% van de omzet buiten Nederland wordt gegenereerd. De sector is niet alleen van essentieel belang voor Nederland, maar draagt ook bij aan de wereldwijde innovatie in de landbouw en tuinbouw.

In opdracht van Seed Valley heeft BDO afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid van de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven in Noord-Holland. De resultaten bevestigen dat Seed Valley blijft groeien, zowel in omzet en als werkgelegenheid. De bedrijven hebben bovendien positieve verwachtingen voor de komende jaren: een gemiddelde groei van 20% in omzet.

Werkgelegenheidsgroei en kansen
Om deze groei te realiseren, verwelkomen de Seed Valley bedrijven jaarlijks zo’n 350 nieuwe collega’s. Met functies op verschillende niveaus, variërend van onderzoek en veredeling tot sales en HR, biedt de sector een breed scala aan carrièremogelijkheden. Op dit moment werken er meer dan 3500 collega’s bij een van de aangesloten bedrijven van Seed Valley. Jaarlijks worden er gemiddeld 370 vacatures uitgezet, wat meer dan 10% van alle posities is. Naar verwachting zijn er jaarlijks nog eens 6% nieuwe rollen (meer dan 200 nieuwe collega’s) nodig, bovenop pensionering en uitstroom. Delia Bakker, programmamanager bij Seed Valley geeft aan: “Gezien de huidige arbeidsmarkt is het nu meer dan het moment om mensen te informeren over de diverse carrièremogelijkheden binnen de sector. Dit is een van de kernredenen voor de oprichting van Seed Valley. Dat werpt zeker nu haar vruchten af door vanuit Seed Valley samen mensen te enthousiasmeren voor de sector.”

Hightech investeringen en innovatie
Om hun positie op de wereldmarkt te behouden, investeren Seed Valley bedrijven gemiddeld 16% van hun omzet in onderzoek en nieuwe technieken. Deze investeringen zijn aanzienlijk hoger dan investeringen in andere sectoren. De investeringen in onderzoek zijn essentieel voor de ontwikkeling van rassen met een hogere opbrengst, resistentie tegen ziektes en verbeterde smaak van groentes. Het gebruik van moderne technologieën, zoals het analyseren van DNA van een plant, versnelt het veredelingsproces aanzienlijk. Wat vroeger 10-15 jaar duurde om een resistent ras op de markt te brengen, kan nu soms als in 5-10 jaar worden gerealiseerd.

Over Seed Valley
Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen en bijbehorende technologie. Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Tientallen innovatieve bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt. Vanuit hier gaan zaden naar lokale telers over de hele wereld. Het samenwerkingsverband Seed Valley werd vijftien jaar geleden in het leven geroepen toen de zaadveredelingsbedrijven problemen verwachtten met het aantrekken van voldoende gekwalificeerde medewerkers. Jaarlijks zijn er bij deze bedrijven in Noord-Holland zo’n 400 vacatures. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie.

Bekijk hier de factsheet

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie