Lichte daling werkloosheid

Lichte daling werkloosheid

In november 2022 waren 364 duizend mensen werkloos. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen af met gemiddeld 5 duizend per maand. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg in deze periode met gemiddeld 36 duizend per maand. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind november 145 duizend lopende WW-uitkeringen.

In november hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 11 duizend per maand afgenomen.

In november maakten voor het eerst meer dan 10 miljoen mensen deel uit van de beroepsbevolking. Met die term worden alle mensen aangeduid die betaald werk hebben of werkloos zijn, dus op zoek naar en beschikbaar voor werk. Daarmee is meer dan drie kwart van de bevolking van 15 tot 75 jaar onderdeel van de beroepsbevolking. Deze zogeheten brutoarbeidsparticipatie (75,3 procent) was niet eerder zo hoog in de cijferreeks die bijna twintig jaar geleden startte.

Tegelijkertijd is het aantal niet-werkenden (de som van werklozen en niet-beroepsbevolking) in die twintig jaar nog niet zo laag geweest. In november 2022 was dit aantal met 3,6 miljoen bijna een half miljoen lager dan bij de start van de cijferreeks. De kansen van niet-werkenden om een baan te vinden zijn de laatste jaren groter geworden.

Van degenen die niet werken is een steeds kleiner deel op zoek naar werk en direct beschikbaar.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie