'Bezint eer ge begint'

'Bezint eer ge begint'

Internationale medewerkers werken nogal eens onder A1 verloning. Complexe regels, waarbij het makkelijk mis kan gaan. A1 verloning, werken onder een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst, kan een tikkende tijdbom zijn, aldus Glastuinbouw Nederland.

Samen moeten we alles in het werk stellen om ook bij deze medewerkers te kunnen spreken van eerlijk werk voor een eerlijke beloning. Waar moet je op letten en wat moet je controleren? Wij gaan er hier op in.

Internationaal werken
Om werken door heel Europa mogelijk te maken, zijn er internationaal afspraken gemaakt. Afspraken voor die situaties waarin de werkgever in een ander land gevestigd is, dan waar de werknemer woont en het werk kan in weer een ander land worden uitgevoerd. Afspraken over de sociale zekerheid, de geldende cao en praktische zaken als arbeids- en rusttijden en arbeidsomstandigheden.

Praktische regels bij het werk
Om met deze laatste twee te beginnen. De inlener stelt de werktijden vast en kan toezien op het naleven van de arbeids- en rusttijden en ook op de arbeidsomstandigheden. Het verstrekken van veiligheidsmiddelen en het geven van instructie heb je zelf in de hand.

Cao en arbeidsovereenkomst
Bij een A1-verloning is er een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst. In de tijdelijke periode dat er in Nederland wordt gewerkt, gelden een aantal extra afspraken, bijvoorbeeld betalen volgens de cao glastuinbouw. Check of de cao-afspraken worden nagekomen. Vraag medewerkers hiernaar, bij voorkeur via het zien van een loonstrook.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie