Jolanda Rosloot: Samen met scholieren op pad

Jolanda Rosloot: Samen met scholieren op pad

Een weblog van Jolanda Rosloot. Zij is opleidingsmanager bij kasgroeit.nl. Jolanda schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Om scholieren te interesseren voor de glastuinbouw heb ik de afgelopen weken meegeholpen aan het organiseren van een scholierenmiddag in de regio Ens in de Noord-Oostpolder. Samen met stichting Nieuwland en een 5-tal bedrijven aan de Enserweg  is er in de Herfstvakantie een leuke middag georganiseerd voor scholieren.

Een 30-tal scholieren van de deelnemende bedrijven verzamelden zich vrijdag 21 oktober in de herfstvakantie bij kwekerij Baas. Na een inleidend praatje waarbij de ondernemer aan het woord was er een leuke rondleiding door het bedrijf.

Op een golfkarretje rondgereden
We werden met zijn allen op een platte wagen achter een golfkarretje door de kas gereden. Eerst langs de techniek en wat een veelzijdigheid aan werkzaamheden kwam daar naar voren! Je zag een aantal jongeren met elkaar smoezen: ‘zo, hier zijn echt veel mogelijkheden als je in de techniek wilt werken!’ De demonstratie van het gebruik van de drone bij de teelt sprak ook tot de verbeelding. De middag werd afgesloten met een Kahoot-quiz met leuke prijzen en met een frietje en een snack bleven de meeste scholieren nog even napraten.

Al met al was het een leuke middag waarbij de scholieren enthousiaste verhalen te horen kregen over de tuinbouw. Een middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Jongeren aantrekken blijft belangrijk
Ik vind het mooi om te zien dat er nog altijd initiatieven zijn om jongeren te interesseren voor de glastuinbouw. Dit is en blijft belangrijk, want de jeugd is de toekomst! Ik zag laatst ook de activiteiten van Green Unplugged voorbij komen. Groepen scholieren gingen op bezoek bij bedrijven in regio Westland. Ook leuk dat er zoveel bedrijven enthousiast meewerken om jongeren te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de glastuinbouw. Ook voor de BBL-opleiding Teelt en Logistiek van Lentiz, waar Vreugdenhill Young Plants de aanjager van is, zie je een grote belangstelling vanuit bedrijven om deel te nemen.

Juist nu
Al vele jaren zien we dat het lastig is om mensen van buiten de sector naar binnen te halen, omdat het vaak toch nog te onbekend is. Maar we hebben momenteel zo’n ruim 300 vacatures op onze vacaturebank staan met hele diverse functies, die juist heel goed kunnen worden ingevuld door specialisten en opgeleiden uit andere hoek. Ook al zitten we midden in de crisis, het is belangrijk hier nog altijd aandacht aan te besteden. Laat je inspireren door de initiatieven van andere bedrijven en organiseer zelf vanalles om jongeren aan te blijven trekken in de glastuinbouw.

Ook als ze al bij je werken
Werken er al veel jongeren bij jou binnen je bedrijf? Ook dan valt er nog veel te behalen. Bied je ze de kans om te groeien binnen je organisatie? Vaak weten scholieren niet wat de mogelijkheden allemaal zijn binnen de sector. Wij staan volgend jaar in elk geval weer met onze scholieren dag ergens in Nederland, misschien wel bij jou in de buurt. Hou het in de gaten. Wil je ook meer organiseren om jongeren aan te trekken maar weet je niet hoe? Neem contact met ons op!

Bron: Jolanda Rosloot

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v