Hans Ligtenberg: Oude systemen

Hans Ligtenberg: Oude systemen

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Als je een analyse loslaat op een aantal recente ontwikkelingen dan vallen toch een paar zaken op.

De fossiele industrie krijgt nog steeds veel subsidie en waardering maar aan de andere kant wordt er vanuit de samenleving enorm veel kritiek geleverd. We tanken nog steeds fossiele brandstof maar het aantal elektrische auto’s neemt toe en de ontwikkeling van waterstof staat ook niet stil. Het systeem gebouwd op de fossiele industrie staat behoorlijk op de tocht. Met  behulp  van slechte marketing en “green washing” probeert deze industrie haar ware gezicht te verbergen en zich mooier voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Men probeert het systeem te behouden en de boel te belazeren om nog heel veel geld te kunnen verdienen.

De tabaksindustrie blijft ondanks alle ontwikkelingen proberen de markt op bijzondere manieren te bewerken en vooral de jeugd te benaderen met nieuwe verslavende producten. Voor 'profit' is alles geoorloofd, lijkt het wel.

Tegenwoordig staat bijvoorbeeld ook de vleesindustrie ook onder soort gelijke druk. Een behoorlijk gesloten bolwerk waarin veel geld omgaat en het belang van de dieren maar ook de medewerkers onder zware druk staat. In de politiek staat de PvdD er ook goed voor en groeit gestaag. Ook hier staat het systeem onder zware druk en zal een nieuwe weg in moeten slaan om te overleven. Over de uitzending van Arjan Lubach met gebrekkig tot de sierteeltsector hoef ik het zeker niet meer te hebben. Het systeem met betrekking tot het gebruik van chemische middelen staat ook onder druk. Dit geldt niet alleen voor de sierteelt maar voor de gehele agrarische sector in meer of mindere mate. De samenleving staat steeds kritischer tegenover onze zeer efficiënte productiesystemen. Transparantie, enorm geholpen door het gebruik van sociale media, maakt dat ondernemend Nederland en ook multinationals verantwoording moet afleggen over het hoe en wat van de productiesystemen en de productieketen. Uiteindelijk heeft de consument altijd het laatste woord. Bedrijven en sectoren worden voordat men zich het realiseert aan de schandpaal genageld.

Wat betekent deze ontwikkeling voor ons? Mijns inziens een enorme kans! Wij zijn de glastuinbouw, van nature transparant, alhoewel we afschermen en dichtkalken. We hebben 'Kom in de Kas', alhoewel we niet overal welkom zijn in verband met mogelijke besmettingen. Wij produceren efficient, eerlijk, veilig en gezond voedsel, dus 'be good and show it'. Zet de deuren open, betrek de consument bij de ontwikkelingen in ons productieproces. Wees open en eerlijk, zie de consument als partner in business  en niet alleen als geldmachine.

Ook wij hebben een 'license to operate' nodig!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v