Hans Ligtenberg: De plant als basis van alles!

Hans Ligtenberg: De plant als basis van alles!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Als we op zoek gaan naar de dingen die wij mensen echt belangrijk vinden komen we altijd uit bij de mens zelf of bij de dieren. Zelden vinden we de plant terug in dit rijtje. Dit terwijl de plant eigenlijk het begin van alles is. De plant lijkt soms wel het achterlijke broertje van mens en dier. De plant eist nauwelijks aandacht op, is niet of nauwelijks mobiel en heeft geen andere wezens nodig voor het voortbestaan. Mens en dier zijn herbivoor, carnivoor of omnivoor en staan altijd voor in de rij als het om belangstelling gaat. Mens en dier hebben altijd anderen nodig om te overleven. Een plant is daarentegen een geduldig wezen, voedt zich met wat de aarde en atmosfeer hen biedt en de meesten beginnen ieder seizoen weer met een nieuwe cyclus.

De plant als moeder alle ontwikkelingen geeft ons te denken. En wij moeten ons tot het uiterste inspannen om alle soorten planten op aarde in leven te houden en voor uitsterven te behoeden. Daarmee zorgen wij ook slecht voor onszelf. Wij hebben een sterke focus op land- en tuinbouw gewassen, maar de natuur omvat veel en veel meer. Alle flora en fauna doet er toe, maar flora net even iets meer als zijnde de prille basis van ons bestaan.
 
Moeder natuur geeft ons toch met de biologische kringloop het duidelijke voorbeeld dat onbeperkte groei mogelijk is, door steeds weer opnieuw te beginnen, ieder seizoen weer. NIET ieder jaar meer, meer, meer

Ik las deze week een indrukwekkende spreuk: “Pas als de laatste boom dood is, de laatste rivier vergiftigd is en we de laatste vis gevangen hebben, realiseren wij ons dat je geld niet kunt eten.”
 
Wij willen graag dat onze economie blijft groeien, maar je kunt je ook afvragen wanneer deze economie nu eens volwassen wordt. Als de aarde op is, is het met ons gedaan, want geld kun je inderdaad niet eten. Dus graag meer aandacht en zorg voor onze bossen, rivieren, oceanen, bijen, wilde dieren, bodem, insecten, vissen, zuurstof, ijskappen en een stabiel klimaat. Daarmee zorg je ook voor je eigen voortbestaan!

O ja... nog de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v