Hans Ligtenberg: BlauwWitRood

Hans Ligtenberg: BlauwWitRood

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Rijdend door het (West)land kom je nog regelmatig onze nationale driekleur, ondersteboven hangend, tegen. Die omgekeerde vlag hangt niet of nauwelijks in de omgeving van de sociale woningbouw, maar veel meer bij de grote bedrijven, ook in het agrarische domein. De omgekeerde vlag was in de Middeleeuwen een noodsignaal. Kijkend naar de betekenis van onze driekleur staat blauw voor de adel (blauwbloed), wit staat voor de kerk en rood staat voor het volk. Blijkbaar zijn er mensen c.q. ondernemers  die de adel, ook wel het groot kapitaal (oud en nieuw geld) genoemd, weer graag aan de top van onze samenleving plaatsen.

Misschien is het wel een bevestiging van de huidige politieke situatie. Het volk werkt zich uit de naad, ligt krom met onzekere flexcontracten en betaalt zich blauw(?) aan belasting. Voor ons simpele zielen staat de inkomstenbelasting voor 2023 voor de eerste 73k (2x modaal) op bijna 37%. Daarboven wordt het bijna 50%. De goed verdienende, met geld schuivende adel (oud en nieuw geld) betaalt slechts 19% over de eerste 200k, daarna wordt het bijna 26%. Een aanzienlijk verschil dus!

Werken loont dus niet of nauwelijks, terwijl het geritsel met geld beduidend lager belast wordt.

BlauwWitRood staat dus precies voor de huidige stand van zaken en niet alleen in het agrarische domein. Het grote geld maakt de dienst uit. Best wel pijnlijk en oneerlijk. In ons landje bezit ongeveer 10% van de bevolking wel 60% van het vermogen, de rijkste 1% wel een kwart. Met behulp van goeie adviseurs wordt er zo min mogelijk belasting betaald. Om ons landje mooi en leefbaar te houden hebben wij ook kapitaal nodig om al die mooie voorzieningen, die ons land zo bijzonder maken, te kunnen financieren.

Op 15 maart aanstaande mogen we weer naar de stembus, dan weer op weg naar RoodWitBlauw?  We krijgen de kans om een aantal zaken weer recht te zetten

Dit zou mooi zijn!

Even voor hen die ons landje maar een zooitje vinden en graag willen vertrekken. In Denemarken is de belastingdruk bijna 50%.

 

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v