Eric Flinterman: Worden we te duur?

Eric Flinterman: Worden we te duur?

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ondanks een fors lager aanbod, daalde de prijs van veel producten. Dit terwijl de kostprijs alleen maar verder stijgt door hoge energiekosten en (terecht) stijgende loonkosten. Hoe valt er nog rendement te behalen? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. Er wordt al enorm geïnvesteerd in onder meer ledbelichting, extra energieschermen, zonnepanelen en automatisering. Daarbij wordt er in de wintermaanden fors minder geproduceerd. Toch staan de prijzen onder druk. De consument maakt zo zijn keuzes en daar hebben we het maar mee te doen. Kostprijsbeheersing is zoals altijd een must.

Hardere aanpak
Toch is er meer dan kostprijs alleen. Zo steeg de winkelprijs van champignons met ongeveer € 2 per kilo, tegen € 0,20 tot € 0,30 voor de teler. Dit moet maar eens afgelopen zijn en vraagt om een hardere aanpak richting de retail. Bij biologische producten worden prijsstijgingen in de keten tot de teler doorberekend, de consument begint af te haken en de teler krijgt de rekening gepresenteerd. Geen fijne vooruitzichten dus. Tijd om uw strategie te herijken. Die is bij elk bedrijf anders, maar overal zal de kostenstijging beteugeld moeten worden. Niet alles kan zomaar meer. Daarom belichten ondernemers veel minder dan andere jaren en kijken zij kritisch naar alle kosten.

Onszelf beter verkopen
Hoge inflatie speelt overal en we moeten er voorlopig mee leren leven. Ik ben dan ook van mening dat we niet te duur worden, maar dat we onszelf en onze producten nog veel beter moeten verkopen. We verkopen niet alleen een bosje bloemen, een bakje champignons of een tros tomaten. We verkopen betrouwbaarheid, duurzaamheid, gezondheid met een goed inkomen voor het personeel. Dat moet gewoon betaald worden! We zijn dus helemaal niet te duur. Nog beter verkopen dus, met de harde claims dat we beter en duurzamer zijn dan de concurrent. En als er dan nog niet betaald wordt? Dan is de enige oplossing om minder te leveren. Verkopen met verlies is niet houdbaar.

Wilt u hier eens over sparren? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v