Blog: Krachten bundelen om te innoveren keiharde noodzaak

Blog: Krachten bundelen om te innoveren keiharde noodzaak

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De uitdagingen in de tuinbouwsector zijn gigantisch. Zo stijgt de arbeidsproductiviteit al jaren niet meer. Sterker nog, ik zie de arbeid-omzetverhouding alleen maar verder scheeflopen. Arbeid is niet alleen duur (en wordt alleen maar duurder), maar is vooral schaars.

Toch ervaar ik te weinig vooruitgang in mechanisering in de tuinbouw. De projecten zijn vaak te klein van opzet. Maar als we de tuinbouw als geheel bekijken, zijn we een multinational van betekenis. We lijken onze gezamenlijke kracht niet te zien en daardoor worden we steeds zwakker.

Investeren in gezamenlijke innovatie
We zijn groot geworden door onder andere samen te werken op het gebied van afzet en teelttechniek. Nu moeten we onze krachten op een andere manier gaan bundelen. Er is andere expertise nodig, ook van buiten de sector. Dit vraagt om aandacht en vooral om geld. Investeren in gezamenlijke innovatie is een must om onze eigen toekomst veilig te stellen.

Investeerders van buiten de sector zijn geďnteresseerd in grote tuinbouwprojecten, als arbeid en duurzaamheid tenminste op orde zijn. De toeleverende industrie richt zich daarop, maar wel vooral voor buitenlandse partijen. Raken we achterop in Nederland? Daar lijkt het wel op.

Bent u al zover?
De uitdagingen stapelen zich op en niet alleen op het gebied van personeel. Energieproblematiek en verduurzaming komen daar nog eens versneld bovenop. Hoe hoog moet de nood worden voor we weer eens echt onze krachten gaan bundelen? Ik hoop dat we dat punt nu bereikt hebben. We hebben alles in huis om echt te innoveren en te mechaniseren. We hebben een toeleverende industrie op hoog niveau. We hebben kennisinstituten waar de wereld jaloers op is en er zijn veel startups die deeloplossingen kunnen bieden. Maar zijn we zelf als telers wel zover om echt het roer om te gooien? Om over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken? Om de huidige manier van telen los te kunnen laten? Om een deel van uw zelfstandigheid in te leveren? Om te investeren in het collectief? Pas dan kunnen we echt gaan innoveren.  

Wilt u hier eens over sparren? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie