Zonder groene vingers kom je er niet in?

10-10-2018    15:53   |    Goedemorgen

Zonder groene vingers hoef je niet te solliciteren, overwerk is eerder regel dan uitzondering en je werkt vooral tussen niet-Nederlandstaligen. Dit zijn een aantal van de vooroordelen over werken in de glastuinbouw.

Tijdens Today’s Talent, een event vanuit de Dutch Agri Food Week, werden dinsdag deze vooroordelen over de glastuinbouw op tafel gelegd. Niet alleen de vooroordelen van werkzoekenden, maar ook die vanuit werkgevers kwamen aan bod. ‘Mensen staan nu nog ingeschreven bij het UWV, omdat ze niet willen werken’, is er daar één van. Een cartoonist maakte op de dag cartoons van de vooroordelen.

Niveau
Tijdens het event werden 10 werkgevers in contact gebracht met 10 werkzoekenden die momenteel nog een uitkering ontvangen van het UWV. Jos Klop, adviseur Arbeidsmarkt van Kasgroeit, vertelt: “Een mooie kans voor bedrijven in de glastuinbouw om zichzelf hier te laten zien als werkgever. Het komt op de bedrijven aan om mensen te overtuigen bij hen te komen werken.”
Klop was aangenaam verrast over het niveau van de werkzoekenden. Daar heeft Werkgeversservicepunt Noord Limburg echt tijd aan besteed. “In deze arbeidsmarkt moet je verder kijken dan je neus lang is en meer doen om aan goede mensen te komen. Anders ga je het gevecht op de arbeidsmarkt niet winnen.”
In zijn dagelijkse werk komt Klop nog steeds voorbeelden tegen van mensen met een uitkering die hij met succes aan een baan helpt in de glastuinbouw. “Dat is waarom Kasgroeit bestaat, om de sector te ondersteunen bij het vinden van nieuwe instroom.” Zijn collega Mara Juckers was dinsdag aanwezig bij het event Tomorrow’s Talent en heeft daar aan 80 studenten laten zien welke verschillende functies er zijn, welke soort stage-opdrachten kunnen voorkomen en hoe innovatief deze sector is.

Speeddate
Hans Jacobs van Gipmans Planten: “Ik geloof wel in dit soort initiatieven. Bij Gipmans doen we steeds meer om aan nieuwe werknemers te komen. We zijn goed op weg met employer branding en geloven in dit soort samenwerkingsverbanden met het UWV en het werkgeversservicepunt. Wat ik jammer vond aan de pilot Today’s Talent is dat er te weinig tijd was voor discussie over de vooroordelen.” Gipmans Planten heeft al een keer speeddates gedaan met werkzoekenden en leidt regelmatig coaches van het UWV rond om ze kennis te laten maken met de glastuinbouw. “Ook zijn we ervan overtuigd dat als we onze werknemers goed behandelen, zij ambassadeurs worden van ons bedrijf. En via deze ambassadeurs komen we ook weer aan nieuwe mensen.” Dat noem je referral-recruitment.

Ondersteunen
Jos Klop: “De glastuinbouw is goed op weg maar heeft nog veel te winnen in het neerzetten van een positief imago en goed werkgeverschap.” Kasgroeit kan daarin ondernemers en HR adviseurs ondersteunen.

Today’s Talent was een pilot vanuit een samenwerking met de Provincie Limburg, Werkgevers Servicepunt Noord-Limburg, LLTB en Kasgroeit. Op korte termijn wordt er vervolg aan gegeven om  door te pakken op de vooroordelen en mogelijke oplossingen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws