'Zeewier positief voor tuinbouw'

15-05-2017    09:14   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Volgens Peter Keijzer van Delphy kunnen producten op basis van zeewier positieve effecten teweegbrengen. “Je kunt denken aan een grotere natuurlijke weerbaarheid of meer watervasthoudend vermogen, maar ook aan een sterkere plant die betere beschermd is tegen extreme weersomstandigheden en een hogere houdbaarheid heeft."

Dat zegt hij in de nieuwste uitgave van KAS. "Daarnaast bevordert de toepassing van zeewierextracten de lengtegroei van de zijwortels en verbetert dit de uitloop van zij-scheuten.” De adviseur hoort ook regelmatig van telers dat ze positieve resultaten behalen, met name bij gewassen als Campanula en bij kuip- en perkplanten. “Denk dan aan een snellere weggroei, meer wortelmassa, een betere bladkleur en langere doorgroei.”

Een voorwaarde voor succes is volgens Peter Keijzer wel dat de zeewierproducten gericht worden ingezet. “Het is belangrijk dat je vooraf een duidelijk doel stelt en daar je strategie op afstemt. Probeer je maar wat, dan is de kans groot dat er nauwelijks effect waarneembaar is. Dit betekent dan niet per definitie dat het product niet goed is, maar dat het niet op de juiste manier en op het juiste moment wordt ingezet. Daarin zijn nog slagen te maken. Wat dit betreft is ook nog verder onderzoek nodig: we weten nog onvoldoende over welke bladmeststoffen op basis van zeewier op welk moment en met welke concentratie moeten worden ingezet.” Keijzer geeft ook aan dat het van belang is dat de planteffecten objectief worden vastgesteld. “Nu is het vaak ook een kwestie van gevoel; je gelooft er als teler in of niet.”

Lees meer over de kansen van zeewier voor de tuinbouw in de nieuwste uitgave van KAS


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...