Wijnglazen zijn zeven keer groter dan 300 jaar geleden

15-12-2017    09:23   |    Goedemorgen

De glazen wijn groeien! Zelfs als je een modern wijnglas niet helemaal tot het randje vult, giet je er nog steeds veel meer wijn in dan onze voorouders.

Tijden veranderen, gebruiken ook. Dat blijkt bijvoorbeeld uit wijnglazen. Onderzoekers van de University of Cambridge onderzochten wijnglazen uit de 18e eeuw met wijnglazen van vandaag de dag. Tegenwoordig kunnen wijnglazen zo'n 459 milliliter wijn aan, in 1700 was dat een bescheiden 66 milliliter. Dat is niet veel groter dan een hedendaagse 'shotje'. De studie is gepubliceerd in de kerst-editie van de BMJ, waar traditioneel de wat luchtigere wetenschappelijke onderzoeken in gepubliceerd worden.

De omvang van wijnglazen is tussen 1700 en 1990 gestaag gestegen, daarna ging het ineens hard omhoog met het volume van de wijnglazen. Waarschijnlijk door de opkomende vraag uit de Verenigde Staten. De onderzoekers bestudeerden de maten in de Department of Western Art in de University van Oxford, de servieskast van het koninklijk huis van Engeland, eBay, gearchiveerde huishoudcatalogussen en winkels. De wijnmarkt in Engeland zal naar verwachting in 2018 de 26 miljard euro aantikken.

Er worden twee oorzaken genoemd voor de groei van de wijnglazen. Grotere wijnglazen betekent meer wijn en vaak meer plezier, waardoor er weer meer gedronken wordt. Als horeca-ondernemers dat ontdekken, stijgt vanzelf de vraag naar grotere glazen. Een andere oorzaak kan de kosten van glas en dus glazen zijn. In de 18e eeuw was de glasbelasting dusdanig, dat het meeste glaswerk kleiner was dan tegenwoordig. Later in de 19e eeuw werd het blazen van glas geautomatiseerd. In de 20e eeuw werd het populair om wijn uit specifiek ontworpen glazen te drinken, waarvan sommigen een brede basis hadden. De logische volgende stap was het ontstaan van grotere glazen toen de Amerikanen daar om vroegen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...