Warm bad voor snoekbaarzen dankzij tuinbouw

15-05-2019    11:44   |    Goedemorgen

Voor de kweek van vissen is jaarrond een constante watertemperatuur nodig. En laat de tuinbouwsector nu in de zomermaanden warmte ‘over’ hebben, zeker als er ook gebruik wordt gemaakt van geothermie. Daarom wordt onderzocht of die twee gecombineerd kunnen worden.

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt samen met partners uit Ijsland en Slovenië of geothermische bronnen beter benut kunnen worden door combinaties van kassen en viskweek – zogeheten aquaponics.

Verdienmodel
Voor de kweek van vissen is jaarrond een constante watertemperatuur nodig. In de glastuinbouw zijn vraag en aanbod minder constant: in de winter wordt relatief veel verwarmd, en in de zomer is er een juist overschot. Daarnaast zijn er steeds meer teeltbedrijven met een aardwarmtebron. In de zomer zorgt dat voor een overschot. Die warmte verkopen zou kunnen zorgen voor een ander verdienmodel voor aardwarmtebronnen.

Recirculating aquaculture system
In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk staat daarom sinds kort een geavanceerd viskweeksysteem, een zogenaamd recirculating aquaculture system (RAS). De grootste tanks bevatten zo'n 10.000 liter water. Daarin leven enkele duizenden vissen. Snoekbaarzen, om precies te zijn. Deze soort is zeer geschikt voor consumptie en wordt steeds populairder, zowel bij consumenten als bij kwekers. Als de warmte uit de kas kan worden gebruikt voor de indoor-viskweek, dan heeft dat waarschijnlijk ook voor het verdienmodel van aquaponics een positief effect.

Simuleren
Gedurende circa een jaar onderzoekt WUR wat de effecten zijn van een koppeling. Hoeveel warmte kan worden uitgewisseld, en hoeveel warmte wordt daarmee bespaard? Hiervoor simuleren de onderzoekers de restwarmte uit de kas (van circa 35°C) en uit een geothermiebron (circa 80°C).

Bron: WUR


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Horti workout

Afgelopen week in de BoereGoed Buurtkas: een echte, ongeëvenaarde evening workout met Kim Helderman and...