Vraag KAS Weekkalender wk 35/36

03-09-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Zouden planten met 50% van de watergift net zo goed kunnen groeien?

ANTWOORD: Ooit hebben we geleerd dat wortels van planten water en mineralen opnemen. In een laboratorium klopt dat ook. Maar dat zou betekenen dat er in droge gebieden nooit planten kunnen groeien. In de natuur groeien er altijd mycorrhiza-schimmels in de wortels die met hun microscopisch dunne schimmeldraden tot in de fijnste microporiën groeien.

En juist in deze microporiën ligt het capillaire water en opgeloste mineralen opgeslagen (zie afbeelding). Want uit onderzoek is gebleken dat grond die stofdroog aanvoelt, nog altijd vocht zit. Daarom kunnen planten die met mycorrhiza’s groeien veel beter tegen droogte. En droger telen heeft nog meer voordelen. Het geeft minder uitspoeling, er is minder verzilting en er groeit op drogere grond minder onkruid.

Telen met mycorrhiza geeft niet altijd méér groei of meer bloemen. Maar mycorrhiza’s maken planten in alle gevallen wel enorm veel stressbestendiger. Het is gewoon een kwestie van handig gebruik maken van wat in de natuur heel gewoon is.

De adviseurs van PHC komen het graag bij u nader uitleggen.Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@phc.eu
W: www.phc.eu


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Digitaal loket kringlooplandbouw

Minister Schouten heeft een digitaal loket geopend 'Doe mee met de omslag naar kringlooplandbouw'. Telers, boeren, vissers en andere...

LinkedIn: IJsjes scheppen

Terwijl buiten Koning Winter heerst, maakt Decorum er binnen een zomers feestje van met ijsjes op de IPM.

Tien jaar PlantgezondheidEvent

Plantweerbaarheid, gewasbescherming, biologische bestrijding, weerbare teeltsystemen: het zijn de onderwerpen die de afgelopen tien jaar...