Vireõ digitaliseert plantenvoorraad

12-10-2021    10:24   |    Goedemorgen

Bij Vireõ is in de turbulente periode van afgelopen jaar nog eens extra bevestigd dat inzicht in voorraad van groot belang is. Of de vraag nu wegvalt of juist hoog piekt, door te weten wat er staat, wat daarvan verkocht is en wat er nog aankomt, speel je in op ontwikkelingen in de markt. Vireõ begon daarom met het bouwen van een voorraadlocatie van 3000 meter. Dit ‘magazijn’ ligt centraal tussen de 8 productielocaties.

Het is het verzamelpunt voor orders die Vireõ samenstelt voor transport naar de klant. Logistieke stromen werden door deze stap efficiënt ingericht. Dat gaf direct verbeteringen, maar er was behoefte aan overzicht.

Voorraad digitaliseren
Als vervolgstap gingen Martin Hogenboom (Vireõ) en Pieter Zwinkels (Codema) een traject aan om de voorraadlocatie te digitaliseren. Toen kwekerij Amigo Plant deze plannen hoorde, duurde het niet lang voordat zij ook deelnamen aan de ontwikkeling.

Systeemeisen
Gezamenlijk kwamen beide partijen al snel tot de hoofdzaken waaraan het systeem moest voldoen:
1.    Voorraad afroepen met een app op de 8 productielocaties.
2.    Bij binnenkomst de voorraad voor ingangscontrole scannen zodat men nooit mis kan grijpen omdat iets niet is afgestuurd.
3.    Voorraad moet je altijd kunnen corrigeren, zowel op de werkvloer als op kantoor.
4.    Na orderpicken moet het systeem direct de fysieke voorraadaantallen bijwerken.
5.    De status volgen van alle orders gedurende het gehele proces.
6.    Voorraad moet op datum inzichtelijk zijn, zodat de doorlooptijd zichtbaar is, en producten altijd vers uit de kwekerij zijn.

Dit alles moet zorgen voor tevreden klanten door topkwaliteit planten, snelle levering en minimale foutmarge. Daarbij is er minder uitval doordat men de versheid van de voorraad inzichtelijk heeft. Codema brengt in dit project de uitgebreide softwaremogelijkheden samen met gebruiksvriendelijke Android scanners.

Pieter Zwinkels: “Nu het plan staat en de afspraken zijn gemaakt, gaan we de komende periode over tot oplevering. Het is fantastisch om met deze mooie bedrijven tot dergelijke ontwikkelingen te komen. Met elkaar maken we het verschil in de sector.”

Martin Hogenboom: “Wij zijn blij met de samenwerking met Codema. Alleen kun je hard gaan, maar samen kom je verder. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. We kunnen niet wachten om onze voorraad digitaal te beheren. Overzicht over onze kwekerijen is nog nooit zo belangrijk geweest, met de beschikbare voorraad daarin voorop lopend.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws