Video: Insectenjacht

Video: Insectenjacht

In de onderzoeksafdelingen van Vertify aan de Zwethlaan, vindt momenteel een onderzoek plaats met drones en camera's van PATS. Wat is en doet PATS? Vertify ging in gesprek met oprichter Bram Tijmons. Hij geeft een inkijkje in het onderzoek dat plaatsvindt. World Horti Center volgt deze ontwikkelingen op de voet.

PATS ontwikkelt oplossingen voor de glastuinbouw om plaaginsecten op een slimmere manier te bestrijden. Door de terugloop van het gebruik van toegestane middelen, de effectiviteit hiervan, het arbeidstekort én de vraag uit de markt is PATS ontstaan. Bram Tijmons: "De camera, die in de kas hangt, volgt het insect en stuurt de drone er op af. De drone van PATS is een soort vleermuis met propeller die op de plaaginsecten af vliegt. De volwassen insect wordt uitgeschakeld zodat deze geen eitjes kan leggen."

PATS voert samen met Vertify onderzoek uit naar het gedrag van de insecten. "In kassen met gewassen me tmogelijke plagen, hangen onze opstellingen. Dat is in groente-, fruit- en sierteelt", zegt Tijmons. "Er wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van de insecten en er wordt in kaart gebracht hoe de populatie zich ontwikkelt. Deze kennis kan gebruikt worden bij het bestrijden van deze plaaginsecten. En als we het gedrag kennen, kunnen we eenvoudiger een strategie maken om middelen in te zetten. Mede door dit onderzoek, zijn we nu in staat om motten vanaf dag 1 vast te stellen. Hiermee hebben we 5 weken gewonnen en dat is 1 volledige generatie." In deze onderzoeksopstelling worden ook jaagtesten met de drone gedaan.'

De camera's legden vast hoe motten in een afdeling met gerbara's bewegen. Beelden daarvan zie je in deze video. Er is op de camera's voldoende beweging te zien om het gedrag van de beesten te bestuderen en te bekijken hoe de populatie zich ontwikkelt.

Bron: World Horti Center

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie