VET! China gaat bloemen planten op de maan

16-04-2018    09:23   |    Goedemorgen

De Change'e 4 Maanlander van China gaat niet alleen landen op de donkere kant van de maan, maar wil daar ook bloemen planten.

De maanlander heeft een bakje bij zich met aardappelzaad en arabidopsis, een kleine plant die verwant is met sla en mosterd. Ook zullen ze wat wormeneitjes meenemen om de eerste biologische experimenten te doen op de maan. Briljant.

Het "lunar mini biosphere"-experiment was ontworpen door 28 Chinese universiteiten, geleid door de Chongqing Universitieit. Het cilindervormige bakje, gemaakt van speciale allooi, is 18 centimeter hoog, met een diameter van 16 centimeter, een volume van 0,8 liter en een gewicht van drie kilogram. Verder zit er uiteraard water in het buisje, voedingsstoffen en lucht, plus een kleine camera en een datatransmissiesysteem. Onderzoekers hopen dat de zaden tot bloei komen en dat we dat op aarde kunnen bekijken met een camera.

Het grootste probleem aan telen op de maan is de enorme temperatuurwisseling. Die schommelt tussen de -100 en 100 graden. Het tinnen buisje is zo ontworpen, dat natuurlijk licht op de zaden valt. Er is gekozen voor arabidopsis, omdat deze snel groeien, en voor aardappelen omdat voor ruimtevaarders in de toekomst waarschijnlijk een belangrijke voedingsbron wordt. 

Allemaal leuk en aardig, maar we weten allemaal dat de eerste kas op de maan gebouwd zal worden door Nederlanders, uiteraard.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...