Vers+: 'Hoe overtuigen we tuinbouw om nu mee te doen?'

08-04-2019    16:36   |    Goedemorgen

Groente als interventie voor een gezonde leefstijl. Dat was de boodschap van het 5eHealthy Food Congress. Het is ook de ambitie van Vers+. Maar die organisatie staat voor een uitdaging: ‘Hoe krijgen we de tuinbouw overtuigd om nu met ons mee te doen?’, vroeg Natasja van der Lely aan de workshopdeelnemers.

Vers+ maakt inzichtelijk wat de gezonde voedingswaarden van vers zijn. ‘Het is mogelijk om met voeding prestaties te optimaliseren’, weet Van der Lely. Daarvoor moet je precies weten wat je lichaam nodig heeft en welke voeding je dan zou moeten eten. ‘Alles wordt persoonlijker, maar wat doet vers? One size fits all. Terwijl er al wel technologische toepassingen bestaan die voeding en persoonlijke voorkeuren combineren, zoals Habit en Nutrilo. Daar liggen kansen voor de telers van versproducten, vindt Vers+. ‘Bovendien is het noodzakelijk om onze tuinbouwkennis te specialiseren, om kampioen tuinbouw te blijven. Daarom willen we graag inzichtelijk maken welke nutriënten in de versproducten zitten.’

Opschalen
Om Vers+ verder op te schalen, staat het voor een dilemma. Van der Lely schetst: ‘Aan de ene kant zijn er te weinig producten waarvan de inhoudsstoffen bekend zijn, maar om dat te onderzoeken is er tijd en geld nodig. Aan de andere kant is er nog weinig vraag vanuit de markt naar die specifieke voedingsstoffen. Moeten we nu investeren in de marktvraag of juist in onderzoek en aanbod? En hoe krijgen we de tuinbouw overtuigd om nú in te stappen en mee te doen?’
De workshopdeelnemers mochten over die vraag meedenken. De eerste suggestie was vooral dat het de teler wel iets moet opleveren. Ook de consument moet overtuigd worden om meer te betalen. Een andere suggestie is om de samenwerking op te zoeken. Zo kan er een rol zijn voor banken, die projecten kunnen financieren, maar ook voor zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld door de kosten voor gezonde groenten en fruit te vergoeden. Ook voor de retail is er een belangrijke rol het beschikbaar maken van de producten en te voorzien van informatie.

Portal
Er is dus nog genoeg te doen voor Vers+. Binnenkort wordt een website gelanceerd waarop de waarde van groenten en fruit staat vermeld. ‘Onze uiteindelijke ambitie is om een portal op te zetten waar consumenten hun voeding op maat kunnen bestellen’, stelde Van der Lely. Zover is het helaas nog niet. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws