Veel losse projecten gezonde voeding

12-04-2019    09:49   |    Goedemorgen

Er zijn scherpe beleidskeuzes nodig om ervoor te zorgen dat de Nederlander meer groente en fruit gaat eten. Dat blijkt uit de verkenning 'Wat eten we morgen?' van dr. Maaike de Vries en Lea Bouwmeester die zij in opdracht van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) uitvoerden.

Er zijn veel losse projecten gezonde voeding, maar het ontbreekt aan opschaling. Met gezonde voeding zijn 12.900 sterfgevallen per jaar te voorkomen. De gemiddelde Nederlander eet nog steeds te weinig groente en fruit: slechts 131 gram in plaats van de aanbevolen 250 gram. Met productinnovaties, nieuwe verpakkingen en nieuwe toepassingen van groente en fruit kan de Nederlandse glastuinbouwsector beter aansluiten bij de behoefte van de consument. Maar het blijft dweilen met de kraan open als de overheid en de samenleving geen scherpere (gezonde) beleidskeuzes maken.

Prijsprikkels
De verkenning 'Wat eten we morgen?' werd donderdag gepresenteerd tijdens het Hero Festival in Schiedam. Uit de verkenning blijkt dat er scherpe beleidskeuzes nodig zijn om ervoor te zorgen dat de Nederlander meer groente en fruit gaat eten. Met stimuleringsmaatregelen zoals serieuze prijsprikkels blijkt het mogelijk consumentengedrag te sturen in de richting van gezonde voeding. In steeds meer landen zijn effectieve belastingen op ongezonde producten ingevoerd. De Vries: ‘Het moet en kan anders. We weten hoe en beschikken over de benodigde kennis en infrastructuur. Nu komt het aan op innoveren en vooral doen.’

Nieuwe normaal
In een wereld vol zoet, vet en lekkers dat overal verkrijgbaar en betaalbaar is, is het vechten tegen de bierkaai met broccoli en mandarijnen. De verkenning pleit daarom voor het toewerken naar een nieuwe norm voor gezonde omgevingen. De Vries: ‘Vroeger rookten leraren voor de klas. Nu is dat onacceptabel en verboden. In 2003 zijn de asbakken in treinen dichtgelast. Dit laat zien dat een ‘nieuw normaal’ mogelijk is. Op kantoren, scholen en in de zorg moeten mensen daarom heel gemakkelijk kunnen kiezen voor groente en fruit in plaats van roze koeken en broodjes kroket.’ Ongezonde voeding is verslavend: daarom zijn gedragswetenschappers nodig om de noodzakelijke transitie naar gezonde voeding te maken.

Op pad
Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, gaat de komende maanden op pad om het belang van vergaande interventies op het gebied van gezonde voeding bij de overheid onder de aandacht te brengen. Samen met Rob Baan van Koppert Cress pleit hij ervoor om van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken.
Bekijk de volledige verkenning met de bronnen van de geraadpleegde gegevens op www.innovatieglastuinbouw.nl/publicaties.

Op de foto: Maaike de Vries tijdens de presentatie op Hero Festival. (Foto: Daniël Verkijk)
Bron: Glastuinbouw Nederland

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Oproep T&U gesloten

De oproep voor projectideeën van de topsectoren T&U en Agri & Food is op 15 mei gesloten. Er zijn in totaal 275 projectideeën ingediend.