Van onderbuik naar analyse

Van onderbuik naar analyse

Komkommers, tomaten, blauwe bessen, champignons en sierteelt: waar innovatief wordt geteeld, daar wordt data verzameld. Inmiddels staan op zo'n 45 locaties sensoren van Yookr, die 24 uur per dag allerlei gegevens registreren, zoals luchtvochtigheid, temperatuur en groei van de plant.

John van Helden gelooft dat juist het verzamelen en analyseren van deze data een belangrijke rol gaat spelen in het nieuwe telen: preciezer, slimmer en duurzamer. Nu Yookr 4 jaar bestaat, gaan we in gesprek met deze innovatieve ondernemer.

Net zoals hij zijn klanten voorhoudt, werkt Van Helden zelf ook: blijven inspelen op nieuwe inzichten. "We hebben net een spraak-app ontwikkeld, waarmee telers heel eenvoudig hun acties kunnen inspreken. Zoveel water, zoveel voedingsstoffen en zoveel gewasbeschermingsmiddelen heb ik ingezet. Die acties worden via de app gedigitaliseerd en vertaald naar data die nodig zijn voor certificering. Dat scheelt de teler veel tijd en sluit perfect aan op het werken in een kas of op een veld." Het is een mooie aanvulling op de verschillende typen sensoren die Yookr gebruikt om telers inzicht te geven in hoe een gewas zich gedraagt onder welke omstandigheden.

Aannames checken
Voor Van Helden is niets vanzelfsprekend. "Vaak doen we allerlei aannames, vanuit wat we al weten en ons onderbuikgevoel. Met de sensoren kun je checken of dat gevoel wel klopt. Neem de groeicurve van een plant. Je verwacht dat een plant alleen overdag groeit, omdat het dan licht is. Door een gewichtssensor te gebruiken die iedere 5 minuten het gewicht meet, kun je een grafiek maken met de groeifactor per uur. Als je dan merkt dat een plant ook 's nachts nog verrassend hard doorgroeit, moet je dat beeld bijstellen." Als ik daar direct allerlei conclusies aan wil verbinden, trapt Van Helden op de rem. "Dankzij zo'n groeifactor-grafiek kunnen we op termijn meer zeggen over oogstontwikkeling van een gewas. Maar nu is het nog te vroeg om aan interventies te denken. Volgend jaar gaan we met zo'n 20 planten metingen doen en de output controleren. Dan worden de cijfers al harder."

Lees hier verder

Bron: Kiempunt Limburg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie