'Uitzendbureaus in beeld': AB Vakwerk

16-01-2018    10:19   |    Goedemorgen

Ruim 35% van de kosten van een teler bestaan uit arbeid. Veelal wordt gebruik gemaakt van uitzendbureaus. Goedemorgen sprak met diverse uitzendbureaus over de toekomst van het fenomeen ‘uitzendkracht' binnen de glastuinbouw. Dit keer AB Vakwerk: "Houden Griekse flexwerkers straks onze economie op peil?"

Uitzendkrachten voor de agrarische sector werven in Griekenland en Portugal? AB Vakwerk, regisseur van flexwerk in agri & food is er serieus mee bezig. De Friese coöperatie (met 1.000 vaste en 2.500 flexmedewerkers, jaaromzet € 120 miljoen) heeft de arbeidsmarkten in beide landen nader geanalyseerd en intussen ook al enkele klanten warm gemaakt voor het idee.

Interessante cocktail
Beide landen kennen een hoge werkloosheid, maar ook een grote populatie arbeidskrachten die goed zijn opgeleid. En ze wortelen beide traditioneel in een stevige agrarische cultuur. Kortom, een interessante cocktail voor onze arbeidsmarkt die snakt naar vers bloed. Commercieel directeur Kasper van der Molen van AB Vakwerk (foto) is naarstig op zoek naar alternatieven om straks de tekorten aan arbeidskrachten aan te vullen. “We beleven een hoogconjunctuur, maar al over twee jaar is 35% van onze bevolking 65 jaar of ouder. De aanwas van jongeren blijft ver achter bij de uitstroom van ouderen. Flexkrachten uit Oost-Europa blijven in eigen land omdat ook daar de economie aantrekt, of kiezen steeds vaker voor Duitsland nu ze ook daar een minimumloon hebben ingesteld.”

‘War for talent’
Kortom ‘the war for talent’ geldt echt niet meer alleen voor hogeropgeleiden, maar strekt zich ook uit naar lager opgeleiden. Wie die slag gaan winnen? Kasper: “Dat zijn bedrijven die hun vaste én flexkrachten goed behandelen. Daar ligt de sleutel. Mensen werken nu eenmaal graag voor een tof bedrijf en een leuke baas. Als je door je werkgever goed wordt behandeld dan is geld secundair.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Er is er weer eentje jarig!

Onze fotograaf Glenn is jarig. Niet dat hij veel tijd heeft om jarig te zijn, want hij moet KAS Magazine opmaken. Die gaat immers maandag...