'Tuinbouw moet af van Calimero-denken'

16-04-2018    09:33   |    Goedemorgen

Wat kan de tuinbouw organiseren om als tuinbouw op een hele nieuwe en verfrissende manier wereldleider te worden?

Volgens hoogleraar Annemieke Roobeek ligt het antwoord in disruptieve technologieën in combinatie met netwerkend werken in ecosystemen.

“Wat mij opvalt, is dat in de tuinbouw nog te klein wordt gedacht, het Calimero-denken”, stelt zij. “Als je met strategie bezig bent, moet je puzzels kunnen leggen. Dat lukt niet als je alleen met je eigen stukje bezig bent. Ondernemers moeten vanuit kracht denken, niet vanuit macht. Met elkaar sta je sterk. Kleine bedrijven worden dan niet ‘opgegeten’ door grote ondernemingen, maar kunnen zich bij netwerken aansluiten. Wees niet bang voor de concurrent, het gaat erom de juiste kenniscombinaties te maken.”

Internet en nieuwe netwerken
De allerbelangrijkste disruptieve technologie van de laatste jaren is dat de wereld in no-time op het internet is aangesloten, aldus de hoogleraar. Dat biedt kansen voor nieuwe netwerken. “Tussen een technologische en organisatorische verandering zit ongeveer 10 jaar. Systeemveranderingen vergen andere organiseerprincipes. Deze modellen zijn gebaseerd op het netwerken in ecosystemen.”

Er zijn te veel silo’s waarin iedereen zijn eigen ding doet, vindt Roobeek. Dus zijn er collaboratieve netwerken nodig die dwars door de silo’s heengaan. “Kijk buiten je eigen sector en doe dat met de jonge generatie. Ego’s en machtspiramides zijn ouderwets, we hebben netwerkverbinders nodig, die voor ‘the buzz’ zorgen. Ook banken spelen hierin een rol. Welke patronen ontstaan er en hoe kunnen financiële instellingen daarin meedenken? Banken gaan een ander spel spelen. Zij krijgen een meer faciliterende functie. Dat vraagt om een cultuuromslag.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Digitaal loket kringlooplandbouw

Minister Schouten heeft een digitaal loket geopend 'Doe mee met de omslag naar kringlooplandbouw'. Telers, boeren, vissers en andere...

LinkedIn: IJsjes scheppen

Terwijl buiten Koning Winter heerst, maakt Decorum er binnen een zomers feestje van met ijsjes op de IPM.

Tien jaar PlantgezondheidEvent

Plantweerbaarheid, gewasbescherming, biologische bestrijding, weerbare teeltsystemen: het zijn de onderwerpen die de afgelopen tien jaar...