Tuinbouw meeste overtredingen bestrijdingsmiddelen

11-02-2019    09:18   |    Goedemorgen

De tuinbouw is op een hoop fronten hartstikke goed bezig, maar qua normoverschrijdingen in relatie met gewasbescherming en bestrijdingsmiddelen staat de tuinbouw fier bovenaan in de lijst met landgebruiksklassen.

Op de Atlas Bestrijdingsmiddelen in Oppervlaktewater is te lezen dat de tuinbouw het niet zo goed doet. Reporter Radio meldde zondag al dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft laten weten dat met name gebruikers van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt het meest berispt zijn. In 2017 waren er 222 bestuurs- en strafrechterlijke aandoeningen en 148 waarschuwingen. In 2016 waren dat er nog respectievelijk 130 en 84. Van de overtredingen waren er 163 voor gebruikers van bestrijdingsmiddelen, met name in de sierteelt.

Doelen niet gehaald
Hoogleraar Environmental Ecology aan de UvA, Annemarie van Wezel, laat aan Reporter Radio weten dat in de praktijk regels slecht nageleefd worden als het gaat om gebruik van verboden middelen in gebieden waar drinkwater wordt gewonnen. De kwaliteitsdoelen van 2027 die zijn omschreven in de Kader Richtlijn Water van de EU zullen waarschijnlijk niet gehaald worden. Zo heeft Reporter Radio op basis van de opgevraagde cijfers geconcludeerd dat de daling van vijftig procent normoverschrijdingen die gehaald moest zijn tussen 2013 en 2018 niet gehaald is, maar dat er zelfs een toename van percentage normoverschrijdende stoffen te zien is. Waterkwaliteit is ook één van de thema's van de verkiezingen voor de nieuwe waterschapsbesturen. Daarbij wordt nadrukkelijk naar tuinders en boeren gekeken. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...