Tuinbouw grootste Nederlandse exportproducent!

18-01-2019    06:42   |    Goedemorgen

We hebben het voor elkaar. Gefeliciteerd aan iedereen die een steentje bijdraagt aan de Nederlandse tuinbouw, want het is het grootste exportproduct van Nederland. Hiep hiep, hoera!

Vannacht publiceerde de Rijksoverheid een rapport over de Nederlandse export van landbouwproducten in 2018. De landbouw is maar liefst goed voor 90,3 miljard aan export, waarvan 41,5 miljard van producten van Nederlandse makelij. Nederland is de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten. Zoals comedian Arjen Lubach ooit al zei naar aanleiding van de campagne van Trump: America First, Netherlands second. Alleen als je kijkt naar netto export, dan is Nederland de grootste. De Verenigde Staten importeert meer dan het exporteert. Yes. Winning!

Waar gaat het naar toe?
Het merendeel van de export gaat naar Duitsland (22,8 miljard) en naar België (10,2 miljard). Ook in de top tien zitten het Verenigd Koninkrijk (wat de Brexit dus erg vervelend maakt), Frankrijk, Italië en Spanje. De meeste absolute groei zit in Japan, Marokko, Polen, Rusland en China. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Sierteelt wint!
De sierteelt is de grote winnaar, met 6 miljard aan export. Gefeliciteerd, sierteelt! In 2017 stond sierteelt nog op de derde plek van alle Nederlandse producten met de grootste exportwaarde, achter machines en onderdelen (voor machines die chips maken, voor bijna 13 miljard) en aardgas (6,8 miljard). Combineer je sierteelt met groente en fruit, plus tuinbouwmachines en -onderdelen, gewasbescherming en kennis, dan kunnen we concluderen dat de tuinbouw de grootste exportwaarde van Nederland vertegenwoordigt. Ietwat kort door de bocht, wellicht, maar dan heb je wel de leukste feestjes!

Trots op tuinbouw
Telers en mensen in de tuinbouw zijn, op een enkele uitzondering na, nuchtere, bescheiden en harde werkers, maar hier mogen we toch wel collectief trots op zijn. De tuinbouw is één van de allerbelangrijkste sectoren voor de Nederlandse economie, ook al beseffen de meeste mensen buiten (en ook een groot aantal binnen) de tuinbouw dat helemaal niet. Laten we dat verhaal in 2019 nog beter vertellen. We hebben nu de cijfers om het te onderbouwen.

Foto: Mooiwatbloemendoen.nl of mooiwatplantendoen.nl en transparentpng.com 


Reacties (2)

Ronald Kloppenburg at 18.01.2019

Geweldig trots dat we dit met elkaar hebben kunnen bereiken. Blijf vooral nog meer de samenwerking met elkaar opzoeken zodat we deze positie kunnen consolideren.

Chadé Merkx at 19.01.2019

Wat goed! Keep up the good work

Reageer op dit bericht

Meer nieuws